اخذ رتبه مشاور و رتبه بندی مشاوران برای شرکتهای مهندسین مشاور از اهمیت ویژهای برخوردار است، زیرا اخذ رتبه مشاور به عنوان معیاری برای سنجش و نمایش صلاحیت و توان آنها جهت انجام مطالعات، طراحی و نظارت بر اجرای امور مختلف است.
برخورداری یک شرکت مشاوره از رتبه یا گرید مشاوره، حاکی از برخورداری آن شرکت از صلاحیت لازم برای ارائه خدمات مشاورهای است. سیستم اخذ رتبه مشاور (گرید مشاور) که صدور ، تمدید و ارتقای آن بر عهده معاونت نظارت راهبردی ریاست جمهوری میباشد، بر اساس امکانات فنی و نرم افزاری و توان فنی متقاضیان صورت میگیرد.
رتبههای مشاورهای که به شرکتهای متقاضی اختصاص مییابد، به ۳ رتبه تقسیم میگردد که رتبه ۱ معرف بهترین گرید و رتبه ۳ بیانگر پایینترین گرید میباشد. به بیانی ساده، رتبههای مشاوره به ترتیب جایگاه، به صورت گرید ۱ و گرید ۲ و گرید ۳ میباشد.
اگر بخواهیم در یک دسته بندی کلی رشتههایی که اخذ رتبه مشاوره در آنها صورت میگیرد را نام ببریم، میتوان این رشتهها را به صورت ذیل بیان نمود :
- معماری و شهرسازی
- راه و ترابری
- پست و مخابرات
- مهندسی آب
- مطالعات کشاورزی
- نفت و گاز
- انرژی
- صنعت
- معدن و گروه تخصصهای مشترک
اخذ رتبه مشاور (گرید مشاور) چه مزایایی دارد؟
با توجه به اینکه اخذ رتبه مشاوره بر اساس یک سری استانداردهای مشخصی صورت میگیرد، بدون شک برخورداری یک شرکت از رتبه مشاور نشان از صلاحیت و شایستگی دارنده رتبه میباشد که باعث میشود تا سایر افراد، شرکتها و سازمانها اعتماد کافی برای همکاری با آن شرکت را به دست آورند.
بر این اساس اگر بخواهیم به صورت خلاصه به بیان برخی از مزایایی که اخذ رتبه مشاور برای یک شرکت به همراه میآورد اشاره نماییم، میتوان به موارد ذیل اشاره نمود :
- اخذ رتبه مشاور معرف اعتبار و توانایی یک شرکت است. طبیعتاً هر اندازه که رتبه بالاتر باشد، امکان جذب مشتری نیز بالاتر خواهد رفت.
- از آنجایی که کسب رتبه یک شرکت بر اساس امتیازاتی خاص از افراد امتیاز آور صورت میگیرد، بنابراین نشان از تجربه کاری، ساختار مدیریتی و همچنین امکانات پشتیبانی افراد و مجموعه شرکت میباشد و همین امر اعتبار بالایی را برای آنها به ارمغان خواهد آورد.
- برخورداری یک شرکت از رتبه مشاور، در کسب موفقیت در دریافت مناقصههای داخلی و خارجی بسیار اثرگذار خواهد بود.
- اخذ رتبه مشاوره (گرید مشاور) این امکان را برای شرکتها فراهم میآورد تا بتوانند پروژههایی را از سازمانها و نهادهای دولتی دریافت نمایند.
- اخذ رتبه مشاوره در روند دریافت تسهیلات از بانکها و موسسات مالی بسیار تاثیر گذار خواهد بود.
- اخذ رتبه این امکان را سرمایهگذاران فراهم میآورد تا آنها با توجه به رتبه شرکتها بتوانند بهترین گزینه ممکن را برای اجرای پروژههای خود انتخاب کنند.

شرایط دریافت رتبه مشاور
در دریافت رتبه مشاوره، عوامل متعددی چون تجربه کاری، مدارج و مدارک تحصیلی و نیز برخورداری از رزومههای پژوهشی نقش بسیار پر رنگی را ایفا میکنند. بدون شک معدل تحصیلی بالا، سابقه کاری مرتبط، گذراندن دورههای آموزشی مرتبط، داشتن مقالات علمی پژوهشی داخلی و خارجی، حضور در همایشها و سمینارهای معتبر داخلی و خارجی، اخذ رتبه المپیاد، سوابق مدیریتی مناسب و مواردی این چنینی، از عوامل تاثیر گذار در رتبه بندی مشاور حقیقی و حقوقی به شمار میآیند.
همانطور که اشاره گردید، رتبههای مشاورهای که به شرکتهای متقاضی اختصاص مییابد، به ۳ رتبه تقسیم میگردد که رتبه ۱ معرف بهترین گرید و رتبه ۳ بیانگر پایینترین گرید میباشد. به بیانی ساده، رتبههای مشاوره به ترتیب جایگاه، به صورت گرید ۱ و گرید ۲ و گرید ۳ میباشد.
اما دریافت هر یک از رتبهها، مستلزم برخورداری متقاضیان از برخی شرایط مورد نیاز است که در ادامه و به صورت مجزا به شرایط مورد نیاز برای اخذ هر یک از رتبههای سهگانه خواهیم پرداخت.
اما قبل از اینکه بخواهیم به صورت جداگانه به شرایط مورد نیاز هر یک از رتبههای شرکتهای مهندسین مشاور بپردازیم، ابتدا شرایط کلی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
شرایط کلی و عمومی اخذ رتبه مشاور
زمانی که یک شرکت تمایل داشته باشد تا به عنوان مهندسین مشاور نسبت به اخذ رتبه اقدام نماید، بایستی از برخی شرایط کلی و عمومی برخوردار باشد که در ادامه به بیان هر یک خواهیم پرداخت.
شرایط کلی اخذ رتبه مشاور
مهمترین شرایط کلی اخذ رتبه مشاور عبارتنداز :
- شرکت ثبت شده باید مرتبط با موضوع فعالیت باشد
- شرکت باید دارای کد اقتصادی و کد کارگاهی باشد
- شرکت با توجه به رتبه مورد درخواست ( ۱و ۲ و ۳ )، باید دارای مهندسین امتیازآور تمام وقت باشد ( در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت )
- شرکتهای متقاضی رتبههای ۱ و ۲ باید دارای تجربه کاری مرتبط باشند
- شرکتهای متقاضی رتبههای ۱ باید دارای پروژه شاخص با محوریت طراحی باشند
- اعضای هیئت مدیره شرکت باید حداقل دارای مدرک تحصیلی کارشناسی و مرتبط باشند
- برخورداری از ساختار مدیریتی و امکانات پشتیبانی مناسب
شرایط عمومی اخذ رتبه مشاور
از آنجایی که امکان اخذ رتبه مشاوره (گرید مشاور) برای شخصیتهای حقیقی نیز وجود دارد، لذا شرایط عمومی دریافت گرید را میتوان در ۲ گروه متقاضیان حقیقی و حقوقی قرار داد.
شرایط عمومی برای رتبه بندی متقاضیان حقیقی
شخصیتهای حقیقی جهت اخذ رتبه مشاور فنی باید از شرایط ذیل برخوردار باشند :
- تبعه جمهوری اسلامی ایران و عضو سازمان استان
- عدم اشتغال در شرکتهای پیمانکاری
- عدم هر گونه سوءپیشینه کیفری یا داشتن محکومیت و محرومیت از انجام مشاوره فنی
- ارائه کارت پایان خدمت یا معافیت دائمی از خدمت برای آقایان
شرایط عمومی برای رتبه بندی متقاضیان حقوقی
شخصیتهای حقوقی جهت اخذ رتبه مشاور فنی باید از شرایط ذیل برخوردار باشند :
- ثبت قانونی شرکت در اداره ثبت شرکتها
- عدم محرومیت یا ممنوعیت شرکت از پرداختن به مشاوره فنی
- عدم محرومیت عضویت یک یا چند نفر از اعضای شرکت در سازمان استان و یا در شرکتهای پیمانکاری
- هیچ یک از مدیران شرکت نباید همزمان کارمند دولت باشند
- شرکت متقاضی باید بر اساس آییننامههای اخذ رتبه مشاور، دارای شرایط و امتیازات لازم باشد ( در این خصوص در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد )
اکنون که با شرایط کلی و عمومی اخذ رتبه مشاور آشنا شدید، در ادامه به بیان شرایط مورد نیاز برای دریافت هر یک از رتبههای سهگانه ( ۱و ۲ و ۳ ) خواهیم پرداخت.
مطالبی که در ادامه مطالعه خواهید نمود، اطلاعاتی است که نیاز است در صورت تمایل به اخذ رتبه مشاور (گرید مشاور) به طور کامل از آنها مطلع باشید. چنانچه پس از مطالعه این مطالب، سؤال و یا نیاز به راهنمایی خاصی در این خصوص داشتید، کارشناسان ثبت پارسه با افتخار آماده ارائه راهنماییهای لازم به شما هستند.
شرایط مورد نیاز جهت اخذ رتبه ۳ مشاور
دریافت رتبه مشاوره، با توجه به هر یک از پایهها، دارای شرایطی است. در این میان شرایط رتبه ۳ نسبت به سایر پایهها ( رتبهها )، شرایطی راحتتر است. به این صورت که برای اخذ رتبه ۳ مشاور نیاز است تا شرکت متقاضی نسبت به معرفی سه نفر با مدرک حداقل کارشناسی و منطبق با جدول رشتههای مورد قبول هر تخصص مندرج در آیین نامه صلاحیت مهندسین مشاور اقدام نماید.
البته یک استثنا وجود دارد و آن هم اینکه چنانچه تخصص شرکت، مقاوم سازی باشد، نیازمند حداقل یک تجربه کاری میباشد. در غیر این صورت همان ۳ نفر با شرایطی که پیشتر ذکر گردید برای اخذ رتبه ۳ کفایت میکند.
ذکر این نکته ضروری است که میزان سوابق کاری این ۳ نفر بر اساس نوع تخصص مورد تقاضا، متفاوت خواهد بود.

شرایط مورد نیاز جهت اخذ رتبه ۲ مشاور
شرایط اخذ رتبه ۲ مشاور، مقداری با رتبه ۳ متفاوت است و اهم تفاوت در داشتن تجربه کاری است. بر این اساس شرایط اخذ رتبه ۲ را میتوان به ۲ شرط کلی تقسیم نمود :
شرط اول : تعداد مهندسین
تعداد مهندسین مورد نیاز در این پایه بر اساس تخصص مورد تقاضا تعیین میشود. اما به طور کلی حداقل ۳ و حداکثر ۵ نفر با حداقل مدرک کارشناسی و منطبق با جدول رشتههای مورد قبول هر تخصص مندرج در آیین نامه صلاحیت مهندسین مشاور نیاز است.
همچنین سوابق کاری مهندسین نیز همچون تعداد آنها بر پایه تخصص مورد تقاضا و نیز تحصیلات تکمیلی افراد متغیر میباشد. اما به طور کلی داشتن حداقل ۳ سال سابقه مفید و مرتبط الزامی است.
شرط دوم : تجربه کاری
هر چند داشتن تجربه کاری شرط دوم و ضروری اخذ رتبه ۲ مهندسین مشاور میباشد، اما حداقل میزان تجربه کاری برای تخصصهای مختلف، متغیر میباشد.
به طور کلی جهت اخذ رتبه ۲ مشاور، شرکت متقاضی باید مبالغ مشخصی را به عنوان تجربه کاری در رزومه خود داشته باشد. ذکر این نکته ضروری است که این مبالغ پس از تعدیل قراردادهای مشاورهای خواهد بود. ( جهت اطلاع دقیق از مبالغ مورد نیاز، با کارشناسان ثبت پارسه تماس بگیرید )
شرایط مورد نیاز جهت اخذ رتبه ۱ مشاور
شرایط اخذ رتبه ۱ مشاور تقریباً مشابه اخذ رتبه ۲ میباشد، اما دارای تفاوتهایی در تعداد مهندسین و نیز مبالغ تجربه کاری میباشد.
به این صورت که :
- شرکت متقاضی باید دارای حداقل ۳ و حداکثر ۷ نفر با حداقل مدرک کارشناسی و منطبق با جدول رشتههای مورد قبول هر تخصص مندرج در آیین نامه صلاحیت مهندسین مشاور باشد.
- پس از تعدیل قراردادهای مشاورهای، تجربه کاری مرتبط در طی۲۴ سال اخیر باید به مبلغ معینی رسیده باشد. ( جهت اطلاع دقیق از مبالغ مورد نیاز، با کارشناسان ثبت پارسه تماس بگیرید )
شرط ویژه برای اخذ رتبه ۱ مشاور
در کنار شرایط تعداد مهندسین با رشتههای مرتبط و نیز مبالغ تجربه کاری، یکی از شرایط ویژهای که شرکتهای متقاضی اخذ رتبه ۱ مشاور باید از آن برخوردار باشند، داشتن پروژه شاخص و ترجیحا با محوریت طراحی است. این پروژه بر اساس تخصصهای مختلف دارای حداقل میزان مشخصی است.
چنانچه در این خصوص سؤال و یا نیاز به راهنمایی خاصی دارید، کارشناسان ثبت پارسه آماده پاسخ به سوالات و ارائه راهنماییهای لازم به شما هستند.
معیارهای امتیاز آور جهت اخذ رتبه مشاور
همانطور که به دفعات اشاره گردید، در کنار احراز شرایط عمومی، یکی از شرایط لازم برای اخذ رتبه مشاور، برخورداری متقاضیان از امتیازهای لازم میباشد. اما شاید این سوال پیش بیاید که این امتیازها چگونه به دست میآید و به بیانی معیارهای امتیاز آور جهت اخذ رتبه یا گرید مشاور چیست؟
برای پاسخ باید معیارهای امتیاز آور جهت اخذ رتبه مشاور (گرید مشاور) را بر اساس شخصیتهای حقیقی و حقوقی مورد بررسی قرار داد.
معیارهای اشخاص حقیقی
مهمترین معیارهایی که منجر به بهبود رتبه مشاوران حقیقی میشود به شرح ذیل میشود :
- مقطع تحصیلی
- معدل تحصیلی
- رتبه در آزمونهای ورودی کارشناسی ارشد، دکتری و المپیادهای علمی
- تجربه کاری مفید
- حضور در آزمون ادواری
- حضور در سمینارها و دورههای آموزشی معتبر و مرتبط
- سایر قراردادهای منعقد شده در زمینه مورد نظر
- و …
معیارهای اشخاص حقوقی
مهمترین معیارهایی که منجر به بهبود رتبه مشاوران حقوقی میشود به شرح ذیل میشود :
- ارائه مدارک مربوط به مقطع تحصیلی مدیران و افراد امتیازآور
- ارائه مدارک مربوط به سوابق کاری مدیران و افراد امتیازآور
- وجود قراردادهای منعقد شده در زمینه مورد نظر
- برخورداری از امکانات و تجهیزات مناسب از جمله مساحت دفتر شرکت، تعداد رایانهها، چاپگرها، تجهیزات فنی
- و …
مدارک لازم برای اخذ رتبه مشاور
متقاضیان اخذ رتبه مشاور، نیاز است تا نسبت به تهیه برخی مدارک لازم و تحویل به مرجع صدور رتبه اقدام نمایند. مدارک مورد نیاز به شرح ذیل میباشد :
- ارائه اصل گواهی رتبه قبلی متقاضی (در صورت وجود)
- ارائه یک نسخه از آخرین صورت جلسه سهامداران که به امضا کلیهی اعضا رسیده باشد (برای متقاضیان حقوقی)
- ارائه کپی برابر با اصل شده کپی شناسنامه و کارت ملی
- ارائه اصل و کپی مدارک تحصیلی (جهت بررسی توسط کارشناس سازمان)
- ارائه کپی برابر با اصل کارت پایان خدمت متقاضیانی که در سه سال اخیر فارغ التحصیل شدهاند ( برای آقایان )
- ارائه یک نسخه کپی از اساسنامه شرکت
- ارائه تصویری از روزنامه رسمی تاسیس شرکت و آخرین تغییرات شرکت ( در صورت وجود )
- ارائه یک نسخه کپی از شرکتنامه و تقاضانامه
- ارائه تعهدنامه مبنی بر عدم دخالت کارمندان دولت
- ارائه گواهی تامین اجتماعی و سوابق کاری شرکتهایی که اسمشان در این گواهی قید شده است. ( ذکر سمت و نوع فعالیت متقاضی در این شرکتها الزامی است )
- ارائه اظهارنامه مالیاتی شرکت که مشتمل بر ترازنامه و نیز جدول سود و زیان است
- ارائه گواهی کارکردها از قبیل سند ذیحسابی، صورتحساب بیمه، تازهترین صورت وضعیتی که توسط کارفرمای اصلی تایید شده و گواهی تایید تکمیل پروژه که در سربرگ کارفرما تایپ شده باشد.
- ارائه لیست کاملی از آدرس پستی و شماره تماس افراد امتیازآور و نیز سهامدارانی که ۵ یا کمتر از ۵ درصد سهم دارند. ( این لیست باید در سربرگ رسمی که دارای تاریخ و آدرس میباشد تایپ شود)
نکته تکمیلی
مشاوران حقیقی و حقوقی متقاضی اخذ رتبه مشاور، باید در سامانه الکترونیکی ساجات به نشانی www.sajat.mprog.ir ثبت نام کنند و اسناد لازم را برای مرجع صدور رتبه ارسال نمایند. چنانچه در مدارک ثبت شده نقص یا ایرادی وجود نداشته باشد، نیاز است تا با مراجعه حضوری به مرجع صدور رتبه، مدارک لازم و سایر مدارک امتیازآور را ارائه دهند.
پس از تحویل حضوری مدارک و طی تشریفات اداری، تاییدیه صلاحیت مشاوره فنی و گرید مشاوره از سوی مرجع ذیصلاح صادر خواهد شد.
در پایان امیدواریم که نکات ارائه شده در خصوص اخذ رتبه مشاور (گرید مشاور) برای شما مفید بوده باشد. چنانچه در خصوص مدارک و مراحل اخذ رتبه مشاور و نیز ثبت درخواست خود در سامانه ساجات نیاز به مشاوره یا راهنمایی خاصی دارید، کارشناسان ما آماده پاسخگویی به شما هستند.