برخی از شرکتهایی که در عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات فعالیت دارند، تحت عنوان شرکتهای انفورماتیک شناخته میشوند. اخذ رتبه انفورماتیک (اخذ گرید انفورماتیک) توسط این شرکتها بسیار حائز اهمیت و کلیدی است. اهمیت این موضوع به این دلیل است که رتبه بندی این شرکتها نشان دهنده سطح کیفیت و کمیت محصولات یا خدمات آنها میباشد.
مشابه بسیاری دیگر از شرکتها که در حوزههای دیگر (عمرانی، آب و … ) مشغول به فعالیت هستند، شرکتهای انفورماتیک که در اصطلاح عامیانه به آنها شرکتهای کامپیوتری نیز گفته میشود، برای شرکت در مناقصهها یا مزایدههای دولتی و بستن قراردادهای دولتی نیازمند اخذ رتبه یا گرید هستند.
زمانی که از رتبه شرکتهای کامپیوتری ( رتبه شرکتهای انفورماتیک ) سخن میگوییم، منظور تعریف یک سری معیار و استاندارد جهت تعیین سطح صلاحیت آنها میباشد.
شرکت انفورماتیک چیست؟
قبل از اینکه بخواهیم به بیان شرایط لازم برای اخذ رتبه انفورماتیک توسط شرکتهای مربوطه بپردازیم، نیاز است تا به طور واضح بدانیم که شرکتهای انفورماتیک چه شرکتهایی هستند.
اگر بخواهیم یک تعریف کلی و روشنی را ارائه دهیم، میتوان گفت :
” شرکتها و موسساتی که با طی مراحل قانونی در اداره ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری به ثبت رسیده باشند و موضوع فعالیتی آنها در زمینه انفورماتیک باشد، شرکتهای انفورماتیکی گفته میشود. ”
انفورماتیک (Informatics) در واقع علم اطلاعات و پردازش اطلاعات و مهندسی سامانههای اطلاعاتی است. به بیانی ساده میتوان گفت شرکتهایی که در عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور فعال میباشند را میتوان شرکتهای انفورماتیک (در اصطلاح عامیانه شرکتهای کامپیوتری) نامید.
اخذ رتبه انفورماتیک
رتبه انفورماتیک (گرید انفورماتیک)، در واقع نشان دهنده سطح کیفی و کمی شرکتهایی است که در عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور فعال هستند. تنها مرجع رسمی صدور رتبه بندی انفورماتیک (گرید انفورماتیک) در ایران، معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری یا شورای عالی انفورماتیک کشور است.
محدوده اخذ رتبه انفورماتیک با اعداد ۱ تا ۷ مشخص میگردند. به این صورت که هر چه عدد پایینتر باشد، نشان دهنده رتبه بالاتری است. به عنوان مثال، شرکتی که دارای رتبه انفورماتیک ۳ میباشد، از جایگاه بالاتری نسبت به شرکتی که دارای رتبه انفورماتیک ۶ میباشد برخوردار است.
عوامل تاثیر گذار بر رتبه انفورماتیک
با توجه به محدوده اخذ رتبه انفورماتیک ( از ۱ تا ۷ ) طبیعتاً هر یک از شرکتهای کامپیوتری به دنبال این هستند تا بالاترین گرید یا رتبه ممکن را اخذ کنند. اما اخذ رتبه شرکتهای کامپیوتری مستلزم برخورداری آنها از برخی ویژگیهای خاص میباشد.
اگر بخواهیم مهمترین ویژگیها یا عوامل تاثیرگذار جهت اخذ رتبه را نام ببریم، میتوان به ۳ عامل اشاره نمود که نسبت به عوامل دیگر بیشترین اهمیت را دارند.
- نیروی انسانی : منظور میزان دستمزد و حقوقی است که شرکتها به کارکنان پرداخت مینماید
- درآمد : منظور میزان درآمدی است که مشمول مالیات میگردد
- ضریب کاهنده رضایت مشتری : منظور میزان و سطح رضایت مندی مشتریان از انجام پروژههای است که توسط شرکتها صورت گرفته است
۳ عاملی که در بالا به آنها اشاره شد، در واقع ۳ معیار و پارامتری میباشند که وقتی یک شرکت برای اخذ رتبه انفورماتیک (اخذ گرید انفورماتیک) تقاضا میدهد، مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت.
در بیانی کلی میتوان گفت که یک شرکت متقاضی اخذ رتبه شرکتهای کامپیوتری، بر اساس پارامترهایی مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت که در ادامه به صورت مختصر به بیان هر یک خواهیم پرداخت.
پارامتر نیروی انسانی
از میان ۳ پارامتر موجود، این پارامتر بیشترین سهم را در تعیین گرید یک شرکت دارد. پارامتر نیروی انسانی به میزان ۷۰ درصد در اخذ رتبه انفورماتیک تاثیر دارد.
در این بخش، سطح درآمد شرکت و میزان دستمزد و حقوقی که شرکت به کارکنان خود میپردازد، توسط مرجع صدور گرید مورد بررسی قرار میگیرد. مرجع صدور گرید، جهت بررسی دقیق و آگاهی کامل از درآمد کارکنان شرکت، از جداول حقوق کارکنان موجود در اظهارنامه مالیاتی یا مندرج در لیست بیمه استفاده میکند.
پارامتر درآمد
پارامتر درآمد ۳۰ درصد از گرید انفورماتیک را به خود اختصاص داده است. در بررسی این پارامتر، تمامی درآمدهای شرکت، چه درآمدهایی که مشمول مالیات میگردند و چه درآمدهایی که معاف از مالیات هستند مورد توجه قرار خواهند گرفت. تمامی این درآمدها، با توجه به اطلاعاتی که شرکت در اظهارنامه مالیاتی خود ثبت نموده است توسط مرجع صدور قابل استخراج است.
نکته قابل ذکر در خصوص پارامتر درآمد این است که مرجع صدور رتبه (گرید)، میانگین درآمد دو سال مالی اخیر شرکت را در نظر میگیرد.
پارامتر ضریب کاهنده رضایت مشتری
شاید این سوال به وجود آید که دیگر درصدی برای افزایش وجود ندارد که بخواهیم به ضریب کاهنده رضایت مشتری اختصاص دهیم، پس نقش این پارامتر چیست؟
در پاسخ باید گفت که این پارامتر همانطور که از عنوانش پیداست، نقش کاهنده دارد. یعنی اینکه در واقع این پارامتر نقش نظارتی را ایفا میکند. به این صورت که میتواند منجر به کاهش نمره کلی شود که از دو پارامتر قبلی اخذ شده است.
نکته قابل ذکر در خصوص پارامتر ضریب کاهنده رضایت مشتری که باید به آن اشاره شود این است که هنگامی یک شرکت برای اولین بار نسبت به اخذ رتبه انفورماتیک ( اخذ رتبه شرکتهای کامپیوتری ) اقدام میکند، چنانچه پیشتر مراجع ذیصلاح حکمهایی را بر علیه شرکت صادر کرده باشند، رتبه شرکت کاهش خواهد یافت. تمامی حکمهای صادر شده دارای چهار سال اعتبار از تاریخ صدور گرید شرکت میباشند.
نکته مهم : برخی مواقع شرکتهایی وجود دارند که مالک بیش از دو سوم شرکت دیگری هستند. این شرکتها میتوانند با ارائه درخواستی مبنی بر افزودن درآمد مشمول مالیات و حقوق کارکنان شرکت زیرمجموعه به درآمد و حقوق کارکنان شرکت اصلی، رتبه بهتری را دریافت کنند.
نکته قابل ذکر در این خصوص این است که، شرکت زیرمجموعه دیگر قادر به اخذ رتبه انفورماتیک به صورت مستقل نخواهد بود، بلکه رتبه آن وابسته به رتبه شرکت اصلی خواهد بود.
چنانچه در این خصوص سوال و یا نیاز به راهنمایی بیشتری دارید، میتوانید با کارشناسان ثبت پارسه در تماس باشید.
شرکتهای واجد شرایط اخذ رتبه انفورماتیک
ممکن است بسیاری از شرکتها در موضوع فعالیت اساسنامه خود مواردی را ذکر نموده باشند که در ظاهر نشان دهنده موضوعات انفورماتیکی باشد. بر اساس قانون شرکتهایی واجد شرایط اخذ رتبه بندی شرکتهای کامپیوتری خواهند بود که حداقل یکی از موضوعات ذیل به طور واضح در موضوع فعالیت آنها وجود داشته باشد :
سخت افزار
موضوع سخت افزار شامل مواردی مشابه ذیل است :
- ارائه خدمات و پشتیبانی سخت افزاری
- تولید و ارائه دستگاه جانبی ( قطعات سخت افزاری )
- تولید و ارائه قطعات و ملزومات سخت افزاری
نرم افزار
موضوع نرم افزار شامل مواردی مشابه ذیل است :
- تولید و پشتیبانی نرم افزارهای سفارشی مشتریان
- ارائه خدمات و پشتیبانی نرم افزارهای جانبی
- ارائه و پشتیبانی نرم افزارهای حاوی محتوا
- ارائه و پشتیبانی نرم افزارهای پایهای
انتقال اطلاعات
منظور از انتقال اطلاعات در واقع همان خدمات شبکه اطلاع رسانی و تبادل اطلاعات میباشد.
شرکتهایی که دارای یکی از زمینههای فعالیتی سه گانه فوق الذکر باشند، میتوانند جهت رتبه انفورماتیک ( رتبه شرکتهای کامپیوتری ) اقدام کنند. لازم به ذکر است که میزان اعتبار رتبه انفورماتیک یکساله میباشد.
نکته مهم : خیلی مواقع ممکن است شرکتها این تصور را داشته باشند که واجد شرایط اخذ رتبه انفورماتیک ( اخذ گرید انفورماتیک) هستند و به همین دلیل جهت اخذ رتبه اقدام نمایند، اما پس از چندین ماه درخواست آنها مورد پذیرش قرار نگیرد. بر این اساس پیشنهاد میکنیم قبل از هر گونه اقدامی و به جهت جلوگیری از اتلاف زمان و نیز صرف هزینههای اضافی، حتماً با مشاورین با تجربه در این حوزه مشورت نمایید.
چنانچه در هر زمانی نیاز به راهنمایی خاص در خصوص اخذ رتبه انفورماتیک ( اخذ رتبه شرکتهای کامپیوتری ) داشتید، کارشناسان ثبت پارسه با افتخار آماده ارائه راهنماییهای لازم به شما هستند.
شرایط ضروری برای اخذ رتبه انفورماتیک
همانطور که در بخش پیشین، یعنی بخش شرکتهای واجد شرایط اخذ رتبه انفورماتیک اشاره شد، شرکتهایی که متقاضی اخذ گرید انفورماتیک هستند، باید در موضوع فعالیت ثبت شده در اساسنامه، یکی از موضوعات سخت افزار، نرم افزار و انتقال اطلاعات وجود داشته باشد.
علاوه بر موضوع شرکتها که باید در حوزه انفورماتیک باشد، نیاز است تا این شرکتها دارای چند شاخصه دیگر نیز باشند که مهمترینِ این شاخصهها به شرح ذیل میباشند :
- شرکت متقاضی باید اظهارنامه مالیاتی سال قبل را تحویل سازمان امور مالیاتی داده باشد.
- مدیرعامل شرکت باید در یکی از رشتههای زیر حداقل دارای مدرک کارشناسی باشد :
- رشتههای کامپیوتری ( مهندسی سخت افزار، نرم افزار، و … )
- مهندسیهای عمران ( معماری، ساختمان و … )
- رشته مکانیک
- رشته صنایع
- رشته شیمی
- رشته برق
- رشته علوم پایه فیزیک
- رشته آمار یا ریاضی
- چنانچه مدرک تحصیلی مدیرعامل کمتر از کارشناسی باشد ( دیپلم یا فوق دیپلم )، لازم است تا وی نسبت به ارائه مدارکی مبنی بر سابقه کار در حوزههای کامپیوتری ارائه نماید.
- فعالیت مدیرعامل در شرکت باید به صورت تمام وقت باشد.
- شرکت متقاضی باید دارای حداقل دو نیروی کارشناس تمام وقت با مدرک حداقل کارشناسی در یکی از رشتههای مذکور باشد.
مدارک مورد نیاز جهت اخذ رتبه انفورماتیک
هنگامی که یک شرکت تقاضای اخذ رتبه شرکتهای کامپیوتری (انفورماتیک) را دارد، نیاز است تا همراه با درخواست خود، مدارکی را به مرجع صدور رتبه انفورماتیک، یعنی معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری یا شورای عالی انفورماتیک کشور ارائه نماید.
مدارک مورد نیاز جهت اخذ رتبه انفورماتیک به شرح ذیل میباشد :
- کپی برابر با اصل شده کلیه مدارک هویتی مدیرعامل (کارت ملی، شناسنامه)
- کپی برابر با اصل شده مدارک تحصیلی به همراه عکس پرسنلی مدیرعامل
- ارائه لیستی از بیمه دو سال اخیر مربوط به مدیرعامل و کارشناسان شرکت
- ارائه لیستی از بیمه یک سال اخیر سایر پرسنل شرکت
- ارائه تصویری از روزنامه رسمی تاسیس و روزنامه آخرین تغییرات شرکت ( در صورت وجود )
- ارائه تصویری از اظهارنامه مالیاتی شرکت در دو سال اخیر
- ارائه برگ قطعی عملکرد مالیاتی دو سال اخیر شرکت
- ارائه تعهدنامهای مبنی بر رعایت مقررات قید شده در سر برگ شرکت که به امضا مدیرعامل رسیده باشد و ممهور به مهر شرکت نیز باشد.
- ارائه درخواست کتبی مبنی بر اخذ رتبه بندی انفورماتیک که به امضا مدیرعامل رسیده باشد و ممهور به مهر شرکت نیز باشد.
- چنانچه دبیرخانه شورا حکم نماید که نیاز است تا شرکت نسبت به تغییر موضوع فعالیت خود اقدام کند، شرکت ملزم است تا تعهدنامهای را مبنی بر تحویل روزنامه تغییر موضوع فعالیت به مرجع صدور گرید رتبه بندی انفورماتیک ارائه نماید.
- شرکتهای که تازه تاسیس هستند و یا اینکه به تازگی کارشناس خود را تغییر دادهاند، میبایست در کنار سایر مدارک مورد نیاز، تعهدنامهای را مبنی بر تحویل لیست بیمه ماههای بعد ارائه نماید.
- ارائه نشانی دقیق و کد پستی شرکت در قالب یک برچسب.
- ارائه کپی برابر با اصل جدیدترین اساسنامه شرکت.
مراحل اخذ رتبه انفورماتیک
اخذ رتبه شرکتهای کامپیوتری، مستلزم طی نمودن چند مرحله است. در ادامه و جهت دریافت کلیتی از مراحل اخذ رتبه انفورماتیک، به صورت تیتروار این مراحل را بیان خواهیم نمود.
- مرحله اول : ثبت نام و ایجاد حساب کاربری در سامانه الکترونیکیmporg.ir
- مرحله دوم : تشکیل پرونده الکترونیکی و ارسال تصویر تمام مدارک موردنیاز که پیشتر به آنها اشاره نمودیم طی چندین مرحله و تشکیل پرونده الکترونیکی
- مرحله سوم : ارسال پستی اسناد و مدارک مورد نیاز به مرجع صدور رتبه انفورماتیک (گرید انفورماتیک)
- مرحله چهارم : بررسی بخش تاریخچه تقاضا در پرونده الکترونیکی و بر طرف نمودن نواقص پرونده و ایرادهای وارد شده
- مرحله پنجم : اخذ رتبه انفورماتیک (اخذ رتبه شرکتهای کامپیوتری)
مطالبی که در این مقاله به آنها پرداخته شد، روند کامل و اطلاعاتی است که نیاز است در صورت تمایل به اخذ رتبه انفورماتیک (اخذ رتبه شرکتهای کامپیوتری) به طور کامل از آنها مطلع باشید. چنانچه پس از مطالعه این مطالب، سؤال و یا نیاز به راهنمایی خاصی در خصوص اخذ گرید انفورماتیک داشتید، کارشناسان ثبت پارسه با افتخار آماده ارائه راهنماییهای لازم به شما هستند