تمدید و ارتقای رتبه یکی از مهمترین موضوعاتی است که شرکتهای دارای رتبه همیشه دغدغه آن را دارند. شرکتهایی که جهت شرکت در مناقصات دولتی و به قصد اخذ پروژه از سازمانها و نهادهای دولتی نسبت به دریافت رتبه پیمانکاری اقدام میکنند، با توجه به اینکه گواهی صلاحیت یا گواهی رتبه آنها دارای تاریخ اعتبار معینی است، پس از پایان اعتبار نیاز است نسبت به تمدید آن اقدام نمایند.
همچنین در برخی مواقع شرکتها قصد دارند تا نسبت به ارتقای رتبه شرکت ( ارتقا رتبه ) خود اقدام کنند. به عنوان مثال شرکتهایی که در حوزه ابنیه و ساختمان فعالیت دارند، میتوانند نسبت به دریافت اخذ رتبه پیمانکاری (گرید) ۱ تا ۵ اقدام نمایند. در ابتدا رتبهای که به شرکتها داده میشود، رتبه ۵ است و به مرور و با افزایش سابقه فعالیت و نیز حسن انجام فعالیت و برخی موارد دیگر، میتوانند به ترتیب نسبت به ارتقای رتبه خود تا بالاترین سطح ممکن، یعنی رتبه ۱ اقدام نمایند.
ما پیشتر در مقالاتی مجزا به طور کامل در خصوص اخذ رتبه پیمانکاری، اخذ رتبه مشاور، اخذ رتبه پیمانکاری و … مطالبی را بیان کردهایم که میتوانید با جستجوی عبارات مورد نظر در سایت مجموعه پارسه، نسبت به مطالعه آنها و اطلاع کامل از شرایط اخذ رتبه اقدام نمایید.
ذکر این نکته ضروری است که تمدید و ارتقای رتبه شرکت، با توجه به زمینه فعالیتی شرکت، مقداری متفاوت است. اینکه آن شرکت یک شرکت پیمانکاری باشد، یک شرکت انفورماتیک باشد، یک شرکت مشاور باشد و …
بر این اساس قطعاً تفاوتهایی جزیی در روند تمدید رتبه و یا ارتقای رتبه وجود دارد. اما به طور کلی، روند تمدید و ارتقای رتبه، روندی تقریباً مشابه است. بر این اساس ما در این مقاله به ۲ موضوع خواهیم پرداخت :
- روند تمدید رتبه و یا ارتقا رتبه پیمانکاری
- روند تمدید رتبه و یا ارتقا رتبه مشاور
چنانچه پس از مطالعه این مطالب، سؤال و یا نیاز به راهنمایی خاصی در خصوص تمدید و ارتقا رتبه داشتید، یا اینکه سوالاتی در خصوص جزییات تمدید رتبه و یا ارتقا رتبه داشتید، جای هیچ نگرانی وجود ندارد، زیرا کارشناسان ثبت پارسه همیشه این آمادگی را دارند تا با افتخار آماده ارائه راهنماییهای لازم به شما باشند.
شرایط لازم برای تمدید رتبه پیمانکاری
بنا بر قوانین حاکم بر سیستم رتبه بندی پیمانکاران، شرکتهای پیمانکار که متقاضی اخذ رتبه پیمانکاری هستند، با توجه به برخی شرایط که پیشتر در مقالاتی مجزا به آنها پرداخته شده است، پس از اخذ رتبه، از ۱ تا ۵ رتبه بندی میشوند که رتبه ۱ معرف بالاترین رتبه یا گرید میباشد و رتبه ۵ بیانگر احراز حداقل شرایط لازم جهت اخذ رتبه است.
نکته قابل ذکر این است که صدور رتبههای ۱ و ۲ به نحوی فرا استانی میباشد، یعنی اینکه اعطای این رتبهها در حیطه اختیارات سازمان معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری است، اما صدور رتبههای ۳، ۴ و ۵ استانی است و بر عهده استانداریها و معاونت فنی و عمرانی هر استان میباشد.
از آنجایی که ما پیشتر به بررسی و بیان روند کامل اخذ رتبه پیمانکاری پرداختهایم، در اینجا دیگر به این موضوع نخواهیم پرداخت، بلکه تمرکز ما بر بیان روند تمدید رتبه یا ارتقای رتبه پیمانکاری خواهد بود.
همانطور که اشاره گردید، مدت اعتبار گواهی رتبه بندی دارای زمانی مشخص است که پس از اتمام آن نیاز است نسبت به تمدید و ارتقای آن اقدام نمود. اعتبار گواهی رتبه بندی شرکتها عمدتاً دو سال است که پس از اتمام اعتبار گواهی، شرکت در صورت نیاز میتواند تحت شرایط خاصی برای تمدید رتبه اقدام کند.
اگر بخواهیم به بیان مهمترین شرایط لازم برای تمدید رتبه پیمانکاری اشاره نمود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نوع شرکت دچار تغییر نشده باشد. در واقع تغییر در سهام شرکت نباید در حدی باشد که منجر به تغییر در نوع و ماهیت شرکت شده باشد.
- نام افراد امتیازآور شرکت نباید به عنوان افراد امتیازآور شرکتهای دیگر وجود داشته باشد.
- تغییری در مدیرعامل شرکت و اکثر اعضای هیئت مدیره رخ نداده باشد. البته جابهجایی این افراد با یکدیگر هیچ مانعی را بر سر راه تمدید رتبه ایجاد نخواهد کرد.
- شرکت فعال باشد. فعال بودن شرکت منوط به داشتن پروژه تمام شده یا نیمه تمام میباشد.
- شرکت باید از طریق ثبت اطلاعات خود در سامانه ساجات، در نظارت راهبردی ریاست جمهوری دارای پرونده باشد.
شرایط تمدید و ارتقای رتبه پیمانکاری
برخورداری شرکتهای پیمانکاری از شرایط فوق الذکر حاکی از آن است که شرکت میتواند برای تمدید رتبه پیمانکاری تقاضا بدهد. اما علاوه بر شرایط ذکر شده جهت تمدید رتبه پیمانکاران، معیارهایی نیز وجود دارند که میتوانند روند تمدید رتبه پیمانکار را تسهیل نماید. در ادامه به بیان ۳ مورد از مهمترینِ این معیارها خواهیم پرداخت.
میزان سرمایه شرکت
یکی از مواردی که ارتباطی مستقیم با تمدید رتبه و حتی ارتقا رتبه شرکتهای پیمانکاری دارد، میزان سرمایه شرکت است. در حقیقت هدف از تاسیس شرکت، کسب سود است و هرچه سرمایه شرکت بیشتر باشد طبیعتاً سود بیشتری نیز کسب میشود. بر این اساس است که افزایش سرمایه شرکت اثری بسیار مهم بر روند تمدید و ارتقای رتبه خواهد گذاشت.
ارزش ریالی پروژههای تمام شده یا نیمه تمام
یکی از مواردی که برای تمدید و ارتقای رتبه و به خصوص برای شرکتهای با سابقه بسیار حائز اهمیت است، ارزش ریالی پروژههایی است که یا به اتمام رسیده است و یا در حال اجرا میباشد. هر اندازه که ارزش ریالی پروژههای محول شده به شرکت بیشتر باشد، شرکت متقاضی تمدید و ارتقای رتبه، شانس بیشتری برای تمدید رتبه یا ارتقا رتبه خود خواهد داشت.
تعداد نیروی فنی و متخصص شرکت
همانطور که در مقالات پیشین و در خصوص شرایط لازم برای اخذ رتبه پیمانکاری و حتی اخذ رتبه مشاور، رتبه انفورماتیک و … نیز اشاره گردید، وجود مهندسین امتیاز آور در شرکت، یک امتیاز بسیار مهم به شمار میآید. بر این اساس افزایش نیروهای متخصص و فنی در شرکت ( مهندسین امتیاز آور ) منجر به افزایش سابقه کار خواهد شد و همین امر نیز بر تسهیل روند رتبه بندی پیمانکاران بسیار موثر است.
چنانچه پس از مطالعه مطالب مربوط به تمدید و ارتقای رتبه پیمانکاری، سؤال و یا نیاز به راهنمایی خاصی در خصوص ثبت نشان تجاری داشتید، کارشناسان ثبت پارسه با افتخار آماده ارائه راهنماییهای لازم به شما هستند.
اما در ادامه قصد داریم تا به بررسی و بیان برخی شرایط لازم جهت تمدید و ارتقای رتبه مشاور ( مهندسین مشاور ) بپردازیم.
شرایط لازم برای تمدید و ارتقای رتبه مشاور
همانطور که پیشتر و در مقالاتی مجزا به موضوع اخذ رتبه مشاور پرداختیم، به این اشاره شد که وظیفه رتبه بندی مشاوران حقیقی و حقوقی بر عهده معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری میباشد. ابن رتبه بندی بر اساس توان مهندسی و امکانات فنی و نرم افزاری شرکتهای مشاور صورت میپذیرد.
شرکتهای مشاور از ۱ تا ۳ رتبه بندی میشوند. رتبه بندی شرکتهای مشاور نیز مشابه رتبه شرکتهای پیمانکاری، رتبه ۱ بیانگر بهترین رتبه مشاوره و رتبه ۳ نشان دهنده حداقل رتبه مشاوره است. طبیعتاً رتبه بهتر بیانگر توان و صلاحیت بیشتر جهت طراحی و اجرای امور مختلف است.
مشاورانی که قصد دارند تا جهت اخذ رتبه اقدام کنند باید شرایط عمومی اخذ رتبه مشاوره را داشته باشند که اگر بخواهیم مهمترین این شرایط را نام ببریم، نیاز است تا این شرایط را در ۲ دسته شرایط کلی و عمومی قرار داد که در ادامه اشاره مختصری به آنها خواهیم داشت.
شرایط کلی اخذ رتبه مشاور
مهمترین شرایط کلی اخذ رتبه مشاور عبارتنداز :
- شرکت ثبت شده باید مرتبط با موضوع فعالیت باشد
- شرکت باید دارای کد اقتصادی و کد کارگاهی باشد
- شرکت با توجه به رتبه مورد درخواست ( ۱و ۲ و ۳ )، باید دارای مهندسین امتیازآور تمام وقت باشد
- شرکتهای متقاضی رتبههای ۱ و ۲ باید دارای تجربه کاری مرتبط باشند
- شرکتهای متقاضی رتبههای ۱ باید دارای پروژه شاخص با محوریت طراحی باشند
- اعضای هیئت مدیره شرکت باید حداقل دارای مدرک تحصیلی کارشناسی و مرتبط باشند
- برخورداری از ساختار مدیریتی و امکانات پشتیبانی مناسب

شرایط عمومی اخذ رتبه مشاور
از آنجایی که امکان اخذ رتبه مشاوره (گرید مشاور) برای شخصیتهای حقیقی نیز وجود دارد، لذا شرایط عمومی دریافت گرید را میتوان در ۲ گروه متقاضیان حقیقی و حقوقی قرار داد.
شرایط عمومی برای رتبه بندی متقاضیان حقیقی
شخصیتهای حقیقی جهت اخذ رتبه مشاور فنی باید از شرایط ذیل برخوردار باشند :
- تبعه جمهوری اسلامی ایران و عضو سازمان استان
- عدم اشتغال در شرکتهای پیمانکاری
- عدم هر گونه سوءپیشینه کیفری یا داشتن محکومیت و محرومیت از انجام مشاوره فنی
- ارائه کارت پایان خدمت یا معافیت دائمی از خدمت برای آقایان
شرایط عمومی برای رتبه بندی متقاضیان حقوقی
شخصیتهای حقوقی جهت اخذ رتبه مشاور فنی باید از شرایط ذیل برخوردار باشند :
- ثبت قانونی شرکت در اداره ثبت شرکتها
- عدم محرومیت یا ممنوعیت شرکت از پرداختن به مشاوره فنی
- عدم محرومیت عضویت یک یا چند نفر از اعضای شرکت در سازمان استان و یا در شرکتهای پیمانکاری
- هیچ یک از مدیران شرکت نباید همزمان کارمند دولت باشند
- شرکت متقاضی باید بر اساس آییننامههای اخذ رتبه مشاور، دارای شرایط و امتیازات لازم
متقاضیانی که دارای شرایط فوق باشند، میتوانند جهت اخذ رتبه مشاور از طریق سامانه ساجات اقدام نمایند.
چنانچه در خصوص اخذ رتبه مشاور سؤال و یا نیاز به راهنمایی خاصی دارید، میتوانید با کارشناسان ما در ثبت پارسه در ارتباط باشید.
تمدید رتبه مشاور
گواهی رتبه مشاور نیز همانند سایر گواهیهای رتبه دارای اعتبار محدودی است و پس از اتمام اعتبار گواهی، نیاز است تا شرکت جهت تمدید آن اقدام نماید. البته تمدید رتبه مشاور از سوی مرجع صدور در شرایطی امکان پذیر است که شرایط اولیه تمدید که به شرح ذیل میباشد در آن مورد توجه قرار گیرد :
- نوع و ماهیت شرکت به کلی تغییر نکرده باشد. البته تغییر در نام یا محل شرکت مانعی ایجاد نخواهد کرد.
- چنانچه مدیران شرکت عضو گروه مهندسین مشاور ( مهندسین امتیاز آور )هستند، نباید تغییری در آنها روی داده باشد (تغییر حداکثر پنجاه درصد از مدیران بلامانع است).
- چنانچه به هر دلیلی یکی از مدیران شرکت تغییر کرده باشد، فرد جایگزین حتماً باید قبلاً عضو هیئت مدیره شرکت دیگری بوده باشد و سابقه اجرای حداقل دو پروژه در کارنامه وی وجود داشته باشد.
ارتقا رتبه مشاور
دریافت رتبه مشاوره، با توجه به هر یک از پایهها، دارای شرایطی است. در این میان شرایط رتبه ۳ نسبت به سایر پایهها ( رتبهها )، شرایطی راحتتر است. به این صورت که برای اخذ رتبه ۳ مشاور نیاز است تا شرکت متقاضی نسبت به معرفی سه نفر با مدرک حداقل کارشناسی و منطبق با جدول رشتههای مورد قبول هر تخصص مندرج در آیین نامه صلاحیت مهندسین مشاور اقدام نماید. اما زمانی که قصد ارتقا رتبه را داشته باشیم. مقداری شرایط فرق خواهد کرد که در ادامه و به صورت مختصر به بیان شرایط ارتقا رتبه به رتبههای ۲ و ۱ را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

شرایط مورد نیاز جهت ارتقا به رتبه ۲ مشاور
شرایط اخذ رتبه ۲ مشاور را میتوان به ۲ شرط کلی تقسیم نمود :
شرط اول : تعداد مهندسین
- حداقل ۳ و حداکثر ۵ نفر با حداقل مدرک کارشناسی و منطبق با جدول رشتههای مورد قبول هر تخصص مندرج در آیین نامه صلاحیت مهندسین مشاور نیاز است.
- به طور کلی هر یک از مهندسین باید دارای حداقل ۳ سال سابقه مفید و مرتبط باشند.
شرط دوم : تجربه کاری
هر چند داشتن تجربه کاری شرط دوم و ضروری اخذ رتبه ۲ مهندسین مشاور میباشد، اما حداقل میزان تجربه کاری برای تخصصهای مختلف، متغیر میباشد.
به طور کلی جهت اخذ رتبه ۲ مشاور، شرکت متقاضی باید مبالغ مشخصی را به عنوان تجربه کاری در رزومه خود داشته باشد. ذکر این نکته ضروری است که این مبالغ پس از تعدیل قراردادهای مشاورهای خواهد بود. ( جهت اطلاع دقیق از مبالغ مورد نیاز، با کارشناسان ثبت پارسه تماس بگیرید )
شرایط مورد نیاز جهت ارتقا به رتبه ۱ مشاور
شرایط اخذ رتبه ۱ مشاور را میتوان به ۳ شرط کلی تقسیم نمود :
شرط اول : تعداد مهندسین
شرکت متقاضی باید دارای حداقل ۳ و حداکثر ۷ نفر با حداقل مدرک کارشناسی و منطبق با جدول رشتههای مورد قبول هر تخصص مندرج در آیین نامه صلاحیت مهندسین مشاور باشد.
شرط دوم : تجربه کاری
پس از تعدیل قراردادهای مشاورهای، تجربه کاری مرتبط در طی۲۴ سال اخیر باید به مبلغ معینی رسیده باشد. ( جهت اطلاع دقیق از مبالغ مورد نیاز، با کارشناسان ثبت پارسه تماس بگیرید )
شرط سوم : پروژه شاخص
در کنار شرایط تعداد مهندسین با رشتههای مرتبط و نیز مبالغ تجربه کاری، یکی از شرایط ویژهای که شرکتهای متقاضی اخذ رتبه ۱ مشاور باید از آن برخوردار باشند، داشتن پروژه شاخص و ترجیحاً با محوریت طراحی است. این پروژه بر اساس تخصصهای مختلف دارای حداقل میزان مشخصی است.
در پایان امیدواریم که نکات ارائه شده در خصوص تمدید و ارتقای رتبه (تمدید و ارتقا رتبه) برای شما مفید بوده باشد. چنانچه در خصوص تمدید رتبه، ارتقا رتبه، اخذ رتبه مشاور و یا اخذ رتبه پیمانکاری نیاز به مشاوره یا راهنمایی خاصی دارید، کارشناسان ما آماده پاسخگویی به شما هستند.