ممکن است شما مایل باشید یک شرکت را به ثبت برسانید که هر یک از اعضای آن در قبال مسائل مالی شرکت به طور کامل مسئول باشند. یعنی اینکه به گونهای باشد که در صورت رویداد هر گونه مشکل مالی برای شرکت، هر یک اعضای شرکت بر اساس قوانین در برابر مسائل پیش آمده پاسخگو باشند. در چنین شرایطی نیاز است به ثبت شرکت تضامنی مبادرت نمایید.
ماهیت شرکت تضامنی
بر اساس ماده ۱۱۶ قانون تجارت، شرکت تضامنی شرکتی است که به قصد انجام امور تجاری توسط حداقل ۲ نفر با مسئولیت تضامنی تشکیل میشود و اگر شرکت دچار بدهی گردد و داراییهای شرکت برای پرداخت دیون و قروض کافی نباشد، هر یک از شرکا به تنهایی مسئول پرداخت تمام بدهیهای شرکت خواهند بود.
شاید این امر که کلیه شرکا به تنهایی در برابر بدهیهای مالی شرکت مسئول هستند، باعث شود بسیاری افراد از ثبت شرکت تضامنی منصرف شوند. اما در خصوص ثبت چنین شرکتهایی دو واقعیت وجود دارد:
- واقعیت اول : به سبب وجود چنینی قانونی، این شرکتها از اعتبار بالایی نزد معامله کنندگان برخوردار است
- واقعیت دوم : غالباً اعضای چنین شرکتهایی، یا از اقوام درجه یک هستند و یا افرادی که اعتماد کامل به یکدیگر دارند
خیلی مواقع که ما قصد انجام فعالیتهایی را داریم، باید نسبت به دریافت مجوز اقدام کنیم. برخی از مراجع برای صدور مجوز الزام دارند که شرکت دریافت کننده مجوز، باید شرکت تضامنی باشد. به عنوان نمونه میتوان به تاسیس صرافی اشاره نمود که برای دریافت مجوز از بانک مرکزی، درخواست کننده حتماً باید یک شرکت تضامنی باشد.
یکی از نکاتی که در ثبت شرکت تضامنی مقداری با سایر شرکتها متفاوت است، اسم آن میباشد. به این صورت که در هنگام انتخاب اسم شرکت، باید ۲ مورد رعایت شود:
- عبارت «شرکت تضامنی» در آن قید شود
- حداقل اسم یکی از شرکا در آن قید شود
۱۱ نکته مهم که باید قبل از ثبت شرکت تضامنی بدانید
چنانچه قصد دارید تا برای آغاز فعالیت تجاری خود نسبت به ثبت شرکت تضامنی اقدام نمایید، لازم است قبل از هر چیزی با برخی نکات کلیدی و مهم در خصوص این شرکتها آشنا باشید. در ادامه به جهت آشنایی بیشتر شما با شرکتهای تضامنی، برخی نکات را به صورت مختصر بیان میکنیم.
- در تنظیم شرکتنامه رعایت تمامی مفاد قانونی لازم و ضروری است.
- شرکتنامه و اساسنامه در شرکت تضامنی از اهمیت خاصی برخوردار است و پس از ثبت، تنها با رضایت کامل کلیهی شرکا قابل تغییر است
- لازم است که تمامی سرمایه شرکت تأدیه شده باشد (پرداخت شده باشد) و همچنین سهم الشرکه غیر نقدی با رضایت کامل کلیهی شرکا ارزیابی (تقویم) و تسلیم شده باشد. (ماده ۱۱۸ قانون تجارت)
- در موفقیت شرکتهای تضامنی، اعتبار و شخصیت شرکا و مؤسسین از اهمیت بالایی برخوردار است. مؤید این موضوع قید شدن نام حداقل یک از شرکا در آن است.
- انتقال سهام به غیر در شرکتهای تضامنی تنها با رضایت کلیهی شرکا امکانپذیر است.
- تقسیم منافع حاصله در شرکت تضامنی بین شرکا، به نسبت سهم الشرکه میباشد، مگر اینکه در شرکتنامه شیوه متفاوتی معین شده باشد.
- میزان سرمایه شرکت در شرکتنامه قید خواهد شد.
- در شرکت تضامنی، هر یک از شرکا به تنهایی مسئول پرداخت تمام بدهیهای شرکت خواهند بود.
- چنانچه شرکت تضامنی بدهی داشته باشد، طلب کار میتواند به دلخواه طلب خود را از یک از شرکا مطالبه نماید. البته این امر ممانعتی را برای مطالبه از سایر شرکا ایجاد نمیکند و باعث نمیشود تا سایر شرکا از بدهیهای شرکت شانه خالی نمایند.
- قید شدن عنوان «شرکت تضامنی» و نیز نام حداقل یکی از شرکا در اسم شرکت الزامی است.
- چنانچه شریکی که نام او در اسم شرکت قید شده است، فوت نماید و یا از شرکت خارج شود، نیاز است تا نام یکی دیگر از شرکا جایگزین شود.
با توجه به اهمیت و جایگاه ثبت شرکت تضامنی، چنانچه سؤال و یا نیاز به راهنمایی خاصی دارید، کارشناسان پارسه با افتخار آماده ارائه پاسخ و راهنماییهای لازم به شما هستند.
اطلاعات ضروری شرکتنامه برای ثبت شرکت تضامنی
نحوه تکمیل شرکتنامه شرکت تضامنی از اهمیت خاصی برخوردار است که نیاز است در هنگام نوشتن آن تمامی موارد قانونی رعایت گردد. با توجه به اهمیت شرکتنامه، در ادامه اطلاعاتی را که نیاز است در تکمیل شرکتنامه قید گردد ارائه خواهیم نمود:
- نام کامل شرکت
- مرکز اصلی فعالیت
- تشریح کامل موضوع فعالیت شرکت
- میزان سرمایه شرکت اعم از نقدی و غیر نقدی
- مشخص نمودن میزان سهم الشرکه هر یک از شرکا
- تعیین تاریخ مشخص و نیز نحوه رسیدگی به حسابها و چگونگی تقسیم منافع حاصله و ضررهای احتمالی
- قید تاریخ تشکیل و مدت اعتبار شرکت
- قید اسامی، مشخصات کامل و اقامتگاه هر یک از شرکا یا مؤسسین شرکت
- قید اسامی، مشخصات کامل، اقامتگاه و شرح کامل اختیارات هر یک از مدیران شرکت
- مشخص و معرفی نمودن بازرس یا بازرسان شرکت اختیاری
- قوانین و شرایط انحلال شرکت
ویژگی اسم شرکت، در شرکت تضامنی
نام شرکت تضامنی خواه برای تاسیس صرافی باشد و یا هر فعالیتی دیگر، قطعاً معرف اعتبار و جایگاه شرکت است که اسم مخصوص نامیده میشود. همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، بر اساس ماده ۱۱۷ قانون تجارت، به صراحت قید شده است که :
” در اسم شرکت تضامنی باید عبارت شرکت تضامنی و لااقل اسم یکی از شرکا ذکر شود “
الزام و تأکید این ماده قانونی بر وجود عبارت «شرکت تضامنی» و نیز قید اسم حداقل یکی از شرکا در هنگام تعیین نام شرکت، مبین ۳ نکته بسیار مهم در شرکتهای تضامنی است :
- نکته اول : مسئولیت کامل هر یک از شرکا در قبال قروض، دیون و تعهدات شرکت
- نکته دوم : ایجاد امنیت و اعتبار برای طرفین معامله با شرکتهای تضامنی
- نکته سوم : ضرورت اعتماد و اطمینان کامل میان شرکا در شرکتهای تضامنی
وجه تمایز شرکت تضامنی با شرکتهای دیگر
اگر بخواهیم به امتیاز ویژه و البته وجه تمایز شرکتهای تضامنی نسبت به برخی دیگر از شرکتها بپردازیم ، میتوان این تمایزات را در ۲ مورد خلاصه نمود:
تمایز اول : چنانچه شرکت به دلیل زیانهای وارده دچار کمبود و نقصان مالی گردد، تا زمانی که این کمبودها به طور کامل رفع نگردد، منافع حاصله به هیچ وجه بین شرکا تقسیم نخواهد شد.
تمایز دوم : چنانچه به دلیل زیانهای وارده، سهم الشرکه شرکا کم شود، میتوان شرکا را ملزم نمود تا بیش از آنچه در شرکتنامه قید شده است، به جهت جبران و تکمیل سرمایه شرکا، نسبت به افزایش آن اقدام نمایند.