حرفه ای ثبت, شناخته و ماندگار شوید
به دنیای تخصصی پارسه خوش آمدید

iraanse munt

iraanse munt

iraanse munt

Door westerse sancties stort Iraanse munt in elkaar

De Iraanse rial verloor gisteren 17 procent van zijn waarde. Het is het effect van de sancties. De paniek is groot.

Thomas Erdbrink

2 oktober 2012

Iraanse geldwisselaars weten niet hoe snel ze de koersen moeten aanpassen en gewone burgers staan verdwaasd voor hun kantoren nu de Iraanse munt, de rial, snel in waarde daalt.

De problemen worden veroorzaakt door de Amerikaanse en Europese sancties tegen de Iraanse olie- en bankensector die het land moeten dwingen zijn nucleaire verrijkingsprogramma te bevriezen. De Iraanse leiders kunnen hierdoor veel minder olie verkopen en verdienen dus ook minder valuta. Washington reageerde gisteren tevreden, maar analisten verwachten niet dat het islamitische regime nu zal toegeven.

Gisteren verloor de munt, die tot 2009 stabiel was, 17 procent in waarde, tegenover alle buitenlandse valuta. Momenteel koop je in Iran met 34.450 rial één dollar. In 2009 was diezelfde dollar nog te koop voor ongeveer 9.500 rial. Ging de devaluatie eerst stapsgewijs, dit jaar en met name de laatste weken gaat het steeds sneller, met steeds grotere sprongen.

In het centrum van Teheran, waar valuta op een gedoogde zwarte markt wordt verhandeld, probeerden handelaren massaal de overgebleven dollars en euro’s op te kopen. Schreeuwende massa’s, vergelijkbaar met een beursplein in paniek, dreven de koers van de rial naar een historisch dieptepunt.

Onder president Mahmoud Ahmadinejad worden tegelijkertijd meer goederen geïmporteerd dan ooit, wat het land nu nog verder in de problemen brengt. Door de dalende rial stijgen de prijzen van vrijwel alle producten zoals kip, spijsolie en zeep met de dag.

„Ik ben gisteren 400 kilo rijst gaan kopen”, zegt Gholamhossein Sharabi, een nachtwaker in een kantoorgebouw in Teheran. Maar toen hij wilde afrekenen kreeg de verkoper een telefoontje dat de prijzen 10 procent waren gestegen. „Ik heb het betaald, wat kon ik anders, achter me stond een lange rij van mensen die de rijst ook wilden kopen.”

In alle sectoren van de economie is de paniek groot. Grondstoffen, voor zover die al het land binnen konden komen door de sancties, zijn onbetaalbaar geworden, net als andere geïmporteerde producten. Voor Levi’s spijkerbroeken, iPhones en Dell computers moeten nu opeens astronomische prijzen worden betaald.

Reisbureaus, die de afgelopen tien jaar Iraniërs massaal naar Dubai, Thailand en Turkije brachten. sluiten nu hun deuren. Gisteren protesteerden studenten die normaal in het buitenland studeren in hun zomervakantie voor het parlement omdat ze geen buitenlandse valuta met korting meer krijgen.

„Mijn enige weg uit dit verdoemde land was om te studeren in het buitenland”, zegt Neda Pezeshkian (27). „Nu kan dat ook al niet meer, ik heb geen toekomst.”

Hoewel de Iraanse leiders bekend staan om hun extremistische opvattingen is er een brede middenklasse in de islamitische republiek die zeer gematigd is. Buitenlandse reizen, de opkomst van het internet en satelliettelevisie hebben de samenleving diepgaand veranderd en veel Iraniërs voelen zich cultureel dichter bij het Westen dan bij hun buurlanden.

Maar nu is het alsof datzelfde Westen juist hen straft, in plaats van de leiders waar ze in 2009 tegen protesteren, zeggen veel mensen. Toen gingen miljoenen de straat op om te demonstreren tegen wat ze zagen als de frauduleuze herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad. „Ik snap niet waarom Amerika denkt dat ze onze regering van gedachten kunnen doen veranderen”, zegt Omid, een student. „Dat is ons namelijk ook nooit gelukt.”

ارسال دیدگاه

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

برنامه نویس و طراح : بیژن زند