هر فردی برای انجام فعالیت‌های تجاری و اقتصادی باید برخی از مجوزهای قانونی را دریافت کند. یکی از ضروری‌ترین این مجوزها، جواز یا پروانه کسب است که در الزام دریافت آن، تفاوتی بین خانم‌ها و آقایان وجود ندارد. با این…
0 تا 100 دریافت جواز کسب برای خانم ها

هر فردی برای انجام فعالیت‌های تجاری و اقتصادی باید برخی از مجوزهای قانونی را دریافت کند. یکی از ضروری‌ترین این مجوزها، جواز یا پروانه کسب است که در الزام دریافت آن، تفاوتی بین خانم‌ها و آقایان وجود ندارد. با این حال با توجه به مسائل فرهنگی، برخی شرایط و قوانین ویژه برای فعالیت‌های اقتصادی خانم‌ها وجود دارد.

ما در این محتوا در این مورد که جواز کسب چیست و داشتن آن چه مزایایی برای خانم‌ها دارد، با شما صحبت خواهیم کرد؛ شرایط و محدودیت‌های اخذ جواز کسب برای خانم ها را شرح می‌دهیم؛ به نحوه ثبت‌نام و یا تمدید پروانه کسب برای خانم ها می‌پردازیم و در پایان هم نکاتی کاربردی برای دریافت پروانه کسب بانوان را بیان می‌کنیم.

جواز کسب چیست؟

پروانه یا همان جواز کسب نوعی مجوز قانونی است که از سوی اتحادیه اصناف برای انجام انواع فعالیت‌های اقتصادی و تجاری ارائه می‌شود و هر فردی برای شروع فعالیت‌های اقتصادی خود ملزم به اخذ آن است. به طور مثال خانم‌هایی که آرایشگر هستند، برای فعالیت در این حوزه باید حتما برای اخذ جواز کسب آرایشگاه بانوان اقدام کنند.

اگر شخصی کسب‌وکاری را بدون دریافت جواز کسب شروع کند، در آینده قطعا با چالش‌های قانونی زیادی مواجه خواهد شد و حتی این احتمال وجود دارد که اتحادیه اصناف با همکاری اداره اماکن نیروی انتظامی برای پلمپ واحد صنفی وی اقدام کند.

مزایای دریافت جواز کسب برای خانم‌ها چیست؟

دریافت جواز کسب برای خانم‌ ها مزایای بسیار زیادی برای آن‌ها دارد که در ادامه این بخش برخی از مهم‌ترین این مزایا را بیان خواهیم کرد:

  • خانم‌های شاغل با دریافت پروانه برای کسب‌وکار خود می‌توانند با خیال راحت فعالیت‌های اقتصادی و تجاری خود را دنبال کنند و بابت بروز چالش‌های قانونی یا هر مشکل دیگری از طرف دیگران نگرانی نداشته باشند.
  • خانم‌ها با دریافت جواز کسب برای کسب‌وکار خود می‌توانند از برخی از حمایت‌های دولتی برخوردار شوند. به طور مثال این امکان برای آن‌ها به‌وجود می‌آید که از وام‌های کم‌بهره با شرایط مناسب که برای خانم‌های کارآفرین در نظر گرفته شده‌اند، استفاده کنند.
  • یکی دیگر از مزایای مهم دریافت جواز کسب برای خانم‌ها، امکان بهره‌مندی آن‌ها از خدمات متنوع شهری و حتی مطالبه این حق و حقوق به صورت قانونی از سازمان‌های مربوطه مثل شهرداری است.

شرایط جواز کسب برای خانم ها

شرایط اخذ جواز کسب برای خانم‌ ها چیست؟

خانم‌ها برای راه‌اندازی کسب‌وکار و اخذ جواز کسب برای آن باید برخی از شرایط و ضوابط را احراز کنند که از جمله این شرایط می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • یکی از شروط مهم برای فعالیت اقتصادی در کشور، داشتن تابعیت ایرانی است. اتباع خارجی هم برای فعالیت‌های اقتصادی در ایران باید مجوز کار از وزارت کار و پروانه اقامت معتبر از وزارت کشور داشته باشند.
  • در برخی زا شماغلی که خانم ها به تنهایی نمیتوانند اقدام به دریافت جواز کسب کنند باید شخصی به عنوان مباشر در کنار خود داشته باشند که این شخص دارای کارت مباشرت باشد.
  • هر فردی برای دریافت پروانه کسب از اتحادیه اصناف باید دارای حداقل 18 سال سن باشد که این شرط برای خانم‌ها هم وجود دارد.
  • خانم‌ها هم مثل هر فرد دیگری برای دریافت پروانه کسب باید مکانی ایمن و استاندارد برای فعالیت‌های کاری و اقتصادی خود داشته باشند که این مکان باید به تایید بازرس اتحادیه و کارشناس اداره اماکن نیروی انتظامی برسد.
  • فرد برای اخذ جواز کسب نباید اعتیاد به مواد مخدر یا سابقه کیفری داشته باشد که این شرط در مورد گرفتن جواز کسب برای خانم‌ها هم صادق است.
  • همه افراد برای گرفتن پروانه کسب باید حداقل سواد خواندن و نوشتن را داشته باشند. یکی از شروط دریافت جواز برای خانم‌ها هم همین موضوع است.

 محدویت‌های اخذ جواز کسب برای خانم‌ها

با توجه به مسائل فرهنگی که وجود دارد، خانم‌ها امکان فعالیت در برخی از مشاغل مثل مکانیکی را ندارند و به همین دلیل هم اخذ جواز کسب برای خانم‌ ها در این نوع شغل‌ها امکان‌پذیر نیست. البته در سال‌های اخیر این نوع محدودیت‌ها بسیار کمتر شده است و خانم‌ها با دریافت کارت مباشرت می‌توانند در این نوع فعالیت‌های اقتصادی هم شرکت کنند و حتی در حوزه‌هایی که کمی جنبه مردانه دارند، مشغول به کار شوند. کارت مباشرت درواقع نوعی مجوز قانونی است که در نبود صاحب جواز، کلیه امور به مباشر او سپرده می‌شود.

حتما بخوانید: دریافت جواز کسب پوشاک

مراحل جواز کسب برای خانم ها

ثبت نام جواز کسب برای خانم‌ ها

ثبت نام برای جواز کسب خانم‌ها  تفاوتی با آقایان ندارد؛ درنتیجه خانم‌ها هم می‌توانند به دو روش زیر درخواست خود برای اخذ پروانه کسب را ارائه دهند:

  • مراجعه حضوری به اتحادیه اصناف
  • ثبت درخواست به صورت آنلاین از طریق سایت درگاه ملی مجوزها

ثبت نام جواز کسب برای خانم‌ها با هریک از این دو روش مراحل خود را دارد که در ادامه این بخش به صورت مجزا در مورد آن‌ها صحبت خواهیم کرد.

حتما بخوانید: نحوه ثبت نام جواز کسب در سال 1403

 مراجعه حضوری به اتحادیه اصناف

خانم‌ها برای اخذ جواز کسب می‌توانند به صورت حضوری به اتحادیه اصناف مراجعه کنند و مراحل زیر را به صورت گام به گام انجام دهند:

  1. مرحله اول: در اولین گام باید ارائه مدارک مورد نیاز برای گرفتن پروانه کسب و تکمیل فرم‌های مربوطه از سوی متقاضی انجام شود.
  2. مرحله دوم: در گام بعدی مدارک ارائه‌شده و شرایط فرد متقاضی مورد بررسی قرار می‌گیرند و در صورت تایید آن‌ها، یک بازرس از طرف اتحادیه اصناف برای بررسی مکان کسب اعزام می‌شود.
  3. مرحله سوم: بعد از تایید مکان کسب از سوی بازرس اتحادیه، شخص باید هزینه‌‎های مربوط به صدور جواز را پرداخت کند.
  4. مرحله چهارم: بعد از پرداخت هزینه صدور پروانه کسب، این مجوز قانونی صادر و به آدرس متقاضی ارسال می‌شود.

ثبت درخواست به صورت آنلاین از طریق سایت درگاه ملی مجوزها

مراجعه حضوری به اتحادیه اصناف و ثبت و پیگیری درخواست گرفتن جواز کسب برای خانم ها بسیار زمان‌بر و حتی برای برخی از خانم‌ها کمی مشکل است. به این دلیل ثبت اینترنتی درخواست مجوز قانونی از طریق درگاه ملی مجوزها، روش مناسب‌تری برای اخذ این مجوز به‌شمار می‌آید.

برای ثبت درخواست خود به صورت آنلاین می‌توانید مراحل زیر را دنبال کنید:

  1. مرحله اول: به سایت درگاه ملی مجوزها به نشانی mojavez.ir مراجعه کنید.
  2. مرحله دوم: ثبت‌نام در این سایت را انجام دهید و یک نام کاربری و رمز عبور برای خود تعیین کنید.
  3. مرحله سوم: با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور، به حساب کاربری خود در این سایت وارد شوید.
  4. مرحله چهارم: در صفحه اصلی حساب کاربری خود، روی گزینه «ثبت و پیگیری مجوز» کلیک کنید.
  5. مرحله پنجم: پس از وارد کردن اطلاعات شخصی و نوع مجوزی که می‌خواهید دریافت کنید، روی گزینه «ثبت نهایی درخواست» بزنید.
  6.  مرحله ششم: پس از ثبت نهایی درخواست مورد نظر، یک کد پیگیری به شماره موبایل شما ارسال می‌شود. آن را در کادر مربوطه وارد کنید تا اطلاعات درخواست شما به طور کامل نمایش داده شود.
  7.  مرحله هفتم: پس از بررسی اطلاعات درخواست خود و اطمینان از صحت این اطلاعات، آن‌ها را تایید کنید.
  8. مرحله هشتم: در این مرحله باید پس از اسکن کردن اسناد و مدارک مورد نیاز، آن‌ها را به صورت آنلاین بارگذاری کنید.
  9. مرحله نهم: بعد از ارسال آنلاین مدارک، درخواست شما در نوبت بررسی قرار می‌گیرد. در گام بعدی پس از بررسی مدارک و شرایط شما و در صورت تایید آن از سوی کارشناسان، بازرس اتحادیه به محل کسب شما اعزام خواهد شد.

مرحله دهم: بعد از تایید مکان کسب از سوی بازرس اتحادیه، باید هزینه‌های صدور جواز را پرداخت کنید تا این مجوز صادر و به آدرس شما ارسال شود. 

تفاوت دریافت جواز کسب برای خانم ها و آقایان

به طور کلی، فرآیند دریافت جواز کسب برای خانم ها و آقایان تفاوت خاصی ندارد. مدارک و مراحل دریافت جواز کسب برای هر دو جنس یکسان است و هیچ تبعیضی بین خانم ها و آقایان در این زمینه وجود ندارد. اما در برخی از مشاغلی که مرتبط با آقایان میباشد خانم ها به تنهایی قادر به دریافت جواز کسب نیستند و حتما باید یک آقا در کنار خود به عنوان مباشر دارای کارت مباشرت داشته باشند. با این حال، در برخی از موارد ممکن است خانم ها برای دریافت جواز کسب با چالش هایی روبرو شوند، از جمله:

  • محدودیت های شغلی: در برخی از رسته های شغلی، فعالیت خانم ها ممنوع یا محدود است. برای مثال، شغل رانندگی کامیون در ایران برای خانم ها ممنوع است.
  • نگاه های سنتی: متاسفانه، هنوز هم در برخی از جوامع، نگاه های سنتی به نقش زن و مرد در جامعه وجود دارد و برخی افراد معتقدند که خانم ها مناسب فعالیت در برخی از شغل ها نیستند. این موضوع می تواند کار را برای خانم ها در مسیر دریافت جواز کسب و همچنین در حین فعالیت شغلی سخت تر کند.

با وجود این چالش ها، خوشبختانه در سال های اخیر شاهد پیشرفت های زیادی در زمینه توانمندسازی زنان و افزایش مشارکت آنها در فعالیت های اقتصادی بوده ایم. امروزه خانم های بسیاری در ایران در رشته های شغلی مختلف فعالیت می کنند و جواز کسب دارند.

اگر شما به عنوان یک خانم قصد دارید جواز کسب دریافت کنید، توصیه می شود که قبل از اقدام به موارد زیر توجه کنید:

  • از شرایط و ضوابط دقیق دریافت جواز کسب در رسته شغلی مورد نظر خود اطلاع حاصل کنید.
  • در صورت وجود محدودیت های شغلی، ار افراد نزدیک خود به عنوان مباشر کسب و کار خود استفاده کنید.
  • برای مقابله با نگاه های سنتی، اعتماد به نفس خود را حفظ کنید و با جدیت دنبال اهداف خود باشید.

هزینه جواز کسب برای خانم ها

هزینه اخذ جواز کسب برای خانم‌ها

دریافت جواز کسب برای خانم‌ ها هم مشمول برخی هزینه‌هاست که مبلغ آن عدد ثابت و مشخصی نیست و میزان آن به نوع جواز کسب، نوع کسب‌وکار و شهر محل فعالیت بستگی دارد.

هزینه اخذ جواز کسب برای خانم‌ها به طور دقیق قابل تعیین نیست و به عوامل مختلفی بستگی دارد که در ادامه به آنها اشاره می‌کنم:

  • رسته شغلی: هزینه جواز کسب برای هر شغل متفاوت است. به طور کلی، هزینه جواز کسب برای شغل‌های کم‌ریسک کمتر از شغل‌های پرریسک است.
  • محل صدور جواز: هزینه جواز کسب در شهرهای مختلف متفاوت است. به طور کلی، هزینه جواز کسب در کلانشهرها بیشتر از شهرهای کوچک است.
  • متراژ محل کسب: هزینه جواز کسب با توجه به متراژ محل کسب افزایش می‌یابد.
  • اتحادیه صنفی: هزینه جواز کسب توسط اتحادیه صنفی مربوطه تعیین می‌شود و ممکن است اتحادیه‌های مختلف هزینه‌های متفاوتی را برای صدور جواز کسب دریافت کنند.

با این حال، به طور کلی:

  • محدوده هزینه اخذ جواز کسب برای خانم‌ها بین 500 هزار تومان تا 2 میلیون تومان است.
  • این هزینه شامل موارد زیر می‌شود:
    • حق عضویت در اتحادیه
    • هزینه‌های معاینه پزشکی
    • هزینه صدور کارت بهداشت
    • هزینه‌های مربوط به تشکیل پرونده مالیاتی
    • هزینه حق تمبر
    • هزینه‌های جانبی مانند هزینه‌های مربوط به چاپ آگهی و هزینه‌های دفاتر پستی

نکاتی برای کاهش هزینه اخذ جواز کسب:

  • قبل از اقدام به دریافت جواز، از هزینه‌های دقیق آن در اتحادیه صنفی مربوطه اطلاع حاصل کنید.
  • در صورت امکان، شغلی را انتخاب کنید که هزینه جواز کسب آن کمتر باشد.
  • محل کسب خود را در منطقه‌ای انتخاب کنید که هزینه اجاره آن کمتر باشد.
  • از خدمات دفاتر مشاوره کسب و کار برای کاهش هزینه‌ها و انجام صحیح مراحل اداری استفاده کنید.

تمدید جواز کسب برای خانم ها

تمدید جواز کسب برای خانم‌ها

اعتبار جواز کسب دائمی نیست و  با توجه به نوع آن برای دوره زمانی مشخصی اعتبار دارد. بنابراین خانم‌ها بعد از اتمام این دوره حتما باید برای تمدید آن اقدام کنند تا پروانه آن‌ها باطل نشود.

خانم‌های کارآفرین و شاغل برای این منظور می‌توانند به صورت حضوری به اتحادیه اصناف مراجعه کنند و با ارائه مدارک مورد نیاز و پر کردن فرم تمدید جواز کسب، درخواست خود را ثبت کنند.

البته هیچ الزامی به مراجعه حضوری به اتحادیه اصناف نیست و خانم‌‎ها می‌توانند با مراجعه به سایت ایران اصناف به آدرس اینترنتی iranianasnaf.ir همه این کارها را به صورت آنلاین انجام دهند.

سخن آخر و سوالات متداول

در سال‌های اخیر و با افزایش حضور خانم‌ها در عرصه‌های مختلف، بسیاری از بانوان به صورت جدی در فعالیت‌های اقتصادی و تجاری  مشغول به کار شده‌اند و کسب‌وکارهای موفقی راه‌اندازی کرده‌اند. با توجه به این شرایط، پرسشی که برای بسیاری از بانوان پیش می‌آید، این است که چطور یک خانم می‌تواند برای دریافت پروانه کسب اقدام کند.

آیا خانم‌ها هم می‌توانند برای فعالیت‌های اقتصادی و تجاری خود پروانه کسب دریافت کنند؟

بله؛ خانم‌ها هم مثل آقایان می‌توانند برای فعالیت‌های اقتصادی خود پروانه کسب دریافت کنند.

آیا گرفتن جواز کسب برای خانم‌ها محدودیتی هم دارد؟

بله؛ با توجه به شرایط فرهنگی حاکم بر جامعه معمولا خانم‌ها امکان فعالیت و دریافت جواز کسب در برخی مشاغل مردانه مثل مکانیکی را ندارند؛ البته در سال‌های اخیر این محدودیت‌ها بسیار کم‌رنگ‌تر شده است.

مهم‌ترین شرایط دریافت جواز کسب برای خانم‌ها چیست؟

از جمله شرایط گرفتن جواز کسب برای خانم‌ها می‌توان به داشتن حداقل 18 سال تمام، تابعیت ایرانی یا مجوز کار برای اتباع خارجی، مکان کسب ایمن و استاندارد و درنهایت داشتن سواد خواندن و نوشتن اشاره کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

امتیاز دهید
keyboard_arrow_up