هر فردی برای شروع کسب‌وکار خود باید برخی از مجوزهای قانونی را دریافت کند که یکی از مهم‌ترین آنها، پروانه کسب یا همان اخذ جواز کسب است. ما در این محتوا در این مورد که جواز کسب چیست؟ و برای…
جواز کسب چیست؟

هر فردی برای شروع کسب‌وکار خود باید برخی از مجوزهای قانونی را دریافت کند که یکی از مهم‌ترین آنها، پروانه کسب یا همان اخذ جواز کسب است. ما در این محتوا در این مورد که جواز کسب چیست؟ و برای گرفتن آن چه شرایطی باید داشته باشید، با شما صحبت خواهیم کرد؛ مزایای داشتن این مجوز قانونی را برای کسب‌وکارها بیان می‌کنیم و در پایان هم نحوه ثبت نام جواز کسب بصورت اینترنتی را آموزش خواهیم داد.

جواز کسب چیست؟

هر فردی برای شروع فعالیت خود باید برای دریافت پروانه یا جواز کسب از اتحادیه یا صنف مربوطه اقدام کند تا بتواند بدون مشکل و به طور کاملا قانونی فعالیت‌های خود را انجام دهد. به طور کلی جواز کسب یا پروانه‌ کسب، گواهی ای میباشد که شما به وسیله آن می‌توانید کسب و کار را برای خود به صورت قانونی راه اندازی کنید. به عبارت ساده‌تر، جواز کسب سندی است که به طور قانونی به صاحب آن اجازه می‌دهد تا در یک مکان یا وسیله نقلیه خاص، فعالیت صنفی مشخصی را انجام دهد.

چرا باید جواز کسب بگیریم؟

دریافت پروانه کسب برای شروع هر فعالیت اقتصادی و تولیدی الزامی است. اگر فردی کسب‌وکاری را بدون دریافت جواز یا پروانه کسب راه‌اندازی کند، از لحاظ قانونی با مشکل مواجه می‌شود و در صورت افشای فعالیت‌های غیرقانونی، اتحادیه مربوطه می‌تواند با همکاری مراجع قانونی مثل شهرداری و اداره اماکن، واحد صنفی مورد نظر را پلمپ کند.

بعد از پلمپ واحد صنفی، مالک باید برای فک پلمپ مراحل اداری زیادی را طی کند و با پرداخت جریمه برای فک پلمپ اقدام کند. بنابراین بسیار منطقی است که افراد قبل از بروز هرگونه مشکلی جواز کسب را دریافت کنند.

انواع جواز کسب چیست؟

انتخاب نوع جواز کسب، اولین قدم برای شروع و راه اندازی یک کسب و کار قانونی است. اگر بخواهیم شما را با انواع جواز کسب آشنا کنیم، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. جواز کسب تولیدی: جواز کسب تولیدی برای کسب و کارهایی صادر می‌شود که به منظور تولید هرگونه محصول احداث می‌شوند. این نوع جواز برای مشاغلی مانند تولید مواد خوراکی، پوشاک، لوازم و تجهیزات و… کاربرد دارد.
  2. جواز کسب خدماتی: جواز کسب خدماتی برای مشاغلی صادر می‌شود که به جای فروش اجناس، به ارائه خدمات می‌پردازند. مشاغلی مانند خدمات نظافتی، آرایشگاه، خشکشویی، رستوران، تعمیرگاه و… در این دسته قرار می‌گیرند.
  3. جواز کسب توزیعی: جواز کسب توزیعی برای مشاغلی است که اقلام مصرفی به فروش می‌رسانند. این نوع جواز برای مشاغلی مانند فروشگاه‌های پوشاک، سوپر مارکت، لوازم التحریر، داروخانه و… کاربرد دارد.
  4. جواز کسب فنی: جواز کسب فنی مخصوص مشاغلی است که به منظور تعمیر وسایل فنی یا الکترونیکی احداث می‌شوند. برای دریافت این نوع جواز، لازم است متقاضی مدرک فنی و حرفه‌ای مربوط به آن رشته را کسب کرده باشد. مشاغلی مانند مکانیکی، تعمیر لوازم خانگی، تعمیرات موبایل و… در این دسته قرار می‌گیرند.

شرایط دریافت جواز کسب چیست؟

هر فردی برای دریافت پروانه کسب از طریق اتحادیه باید بعضی شرایط را داشته باشد که از جمله این شرایط می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • برای شروع فعالیت در زمینه‌های فنی، داشتن مدارک مرتبط که مهارت فرد در زمینه مورد نظر را نشان می‌دهد، الزامی است. به طور مثال اگر شخصی به دنبال دریافت جواز کسب برای شروع فعالیت مکانیکی باشد، داشتن مدرک فنی‌وحرفه‌ای در حوزه مکانیک خودرو یکی از شرایط دریافت جواز کسب است.
  • برای شروع هر کسب‌وکاری داشتن مکان استاندارد و ایمن بسیار مهم است. بنابراین داشتن مکان مناسب یکی دیگر از شرایط دریافت این مجوز قانونی به‌شمار می‌آید. البته الزامی برای این که فرد مالک آن محل باشد، وجود ندارد و با ارائه اجاره‌نامه هم می‌توان برای دریافت جواز کسب اقدام کرد.
  • برای دریافت جواز کسب فرد باید دارای حداقل 18 سال تمام باشد. به‌علاوه برای آقایان داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت سربازی هم الزامی است.

افراد با احراز شرایطی که بیان کردیم، می‌توانند برای دریافت جواز صنف مورد نظر خود از طریق اتحادیه اصناف اقدام کنند و با دریافت این مجوز قانونی با خیال راحت و بدون نگرانی کسب‌و کار خود را شروع کنند.

مزایای داشتن جواز کسب چیست؟

دریافت جواز کسب برای صاحبان مشاغل مختلف مزایای بسیار جذابی دارد که از جمله این مزایا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فرد با دریافت این مجوز قانونی می‌تواند با خیال راحت کسب‌وکار خود را راه‌اندازی کند و بابت بروز مشکل یا پلمپ واحد خود هیچ‌گونه نگرانی نداشته باشد.
  • هر کسب‌وکاری بعد از دریافت جواز کسب مشمول برخی از حمایت‌های قانونی خواهد شد. برای مثال شهرداری باید خدمات مناسب شهری را در اختیار آن واحد صنفی قرار دهد و یا امکان دریافت وام با جواز کسب با شرایط بسیار مناسب وجود دارد.
  • واحدهای صنعتی با دریافت پروانه کسب می‌توانند برای اجاره سوله‌های بزرگ در شهرک‌های صنعتی اقدام کنند و حتی تعرفه برق و گاز آنها با قیمت مناسب‌تری محاسبه خواهد شد.
  • با اخذ جواز کسب امکان ثبت قانونی برند تجاری برای افراد فراهم می‌شود که این موضوع برای برندسازی و موفقیت بلندمدت هر فعالیت اقتصادی و تجاری بسیار مفید خواهد بود.

مدارک مورد نیاز برای گرفتن جواز کسب چیست؟

برای دریافت پروانه کسب باید برخی از مدارک به اتحادیه مربوطه ارسال شوند که شامل موارد زیر هستند:

  • کارت پایان خدمت یا معافیت برای آقایان
  • گواهی عدم سوءپیشینه
  • سند یا اجاره‌نامه محل کسب‌وکار
  • ارائه آزمایش و گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر
  • عکس پرسنلی
  • اصل و کپی کارت ملی و شناسنامه افراد
  • مدارک مهارتی مرتبط با حوزه فعالیت فرد
  • دریافت تاییدیه اداره اماکن برای محل کسب
  • ارائه گواهی عدم بدهی مالیاتی

نحوه گرفتن جواز کسب

برای اخذ جواز کسب می‌توانید به اتحادیه مربوطه مراجعه کنید و با ارائه مدارک مورد نیاز و پر کردن فرم‌های مربوطه، نسبت به اخذ این مجوز قانونی اقدام کنید و یا همه این مراحل را به صورت آنلاین از طریق درگاه ملی مجوزها دنبال کنید.

برای دریافت جواز کسب از طریق درگاه ملی مجوزها کافی است مراحل زیر را به صورت اینترنتی دنبال کنید:

  1. مرحله اول: به سایت اینترنتی درگاه ملی مجوزها به نشانی mojavez.ir مراجعه کنید.
  2. مرحله دوم: با وارد کردن اطلاعات مورد نیاز مثل نام، نام خانوادگی و سایر اطلاعات شخصی در این سایت، نام‌نویسی خود را انجام دهید.
  3. مرحله سوم: با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور به پنل کاربری خود وارد شوید.
  4. مرحله چهارم: در صفحه حساب کاربری خود بر روی «ثبت و پیگیری مجوز» کلیک کنید و سپس روی گزینه «ثبت درخواست مجوز» بزنید.
  5. مرحله پنجم: پس از وارد کردن اطلاعات مربوط به سازمانی که قصد دریافت مجوز از آن را دارید، روی گزینه «ثبت نهایی درخواست» کلیک کنید.
  6. مرحله ششم: بعد از ثبت درخواست، کد رهگیری برای شما ارسال می‌شود که باید آن را در کادر مربوطه بنویسید. 
  7. مرحله هفتم: پس از وارد کردن کد رهگیری، اطلاعات مربوطه که شامل نوع مجوز و اطلاعات شخصی شماست، نمایش داده می‌شوند. پس از بررسی و اطمینان از صحت آنها روی دکمه «تایید» کلیک کنید.
  8.  مرحله هشتم: در این مرحله باید پس از اسکن کردن مدارک مورد نیاز، بارگذاری آنها را در سامانه درگاه ملی مجوزها انجام دهید.
  9.  مرحله نهم: بعد از وارد کردن اطلاعات و بارگذاری مدارک مورد نیاز، درخواست شما ثبت می‌شود و کد پیگیری به شما داده خواهد شد که با استفاده از آن می‌توانید نسبت به پیگیری این مراحل اقدام کنید.

بعد از ثبت این موارد در سامانه ملی مجوزها، درخواست شما در نوبت پیگیری قرار می‌گیرد. در این مرحله اطلاعات و مدارکی که ارسال کرده‌اید، بررسی می‌شوند و در صورت احراز شرایط مورد نیاز، بازرس برای بازدید میدانی به محل کسب‌وکار شما فرستاده می‌شود. بعد از تایید وی، عملا درخواست شما مورد پذیرش قرار می‌گیرد.

سخن آخر و سوالات متداول

جواز یا پروانه کسب یکی از مجوزهای قانونی است که هر فردی برای شروع کسب‌وکار خود باید برای دریافت آن اقدام کند تا با چالش‌ها و مشکلات قانونی مواجه نشود.

ما در این محتوا در این مورد که جواز کسب چیست و اخذ آن چه شرایطی دارد، با شما صحبت کردیم و به این پرسش پاسخ دادیم که چرا باید جواز کسب بگیریم و داشتن پروانه کسب چه مزایایی دارد. در پایان هم در مورد مدارک مورد نیاز برای گرفتن جواز کسب و نحوه ثبت‌نام اینترنتی این مجوز قانونی توضیحاتی دادیم.

جواز کسب چیست؟

جواز کسب نوعی مجوز قانونی است که از طرف اتحادیه صنف مربوطه برای شروع فعالیت هر کسب‌وکاری به افراد داده می‌شود.

مزایای داشتن جواز کسب چیست؟

داشتن جواز کسب مزایای جذابی دارد که از جمله آنها می‌توانیم به امکان دریافت تسهیلات کم‌بهره بانکی، استفاده از خدمات شهری و ثبت برند تجاری کسب‌وکار مورد نظر اشاره کنیم.

آیا امکان ثبت درخواست اینترنتی برای اخذ جواز کسب وجود دارد؟

بله؛ با مراجعه به سایت درگاه ملی مجوزها به نشانی mojavez.ir و پر کردن و بارگذاری اطلاعات مورد نیاز، امکان ثبت آنلاین این درخواست وجود دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

امتیاز دهید
keyboard_arrow_up