هر فردی برای راه‌اندازی کسب‌وکار خود باید برای اخذ برخی از مجوزهای قانونی اقدام کند که دریافت هریک از این مجوزهای قانونی مشمول هزینه است. یکی از این مجوزها، پروانه یا همان جواز کسب است. ما در این محتوا در…
هزینه دریافت جواز کسب در سال 1403

هر فردی برای راه‌اندازی کسب‌وکار خود باید برای اخذ برخی از مجوزهای قانونی اقدام کند که دریافت هریک از این مجوزهای قانونی مشمول هزینه است. یکی از این مجوزها، پروانه یا همان جواز کسب است. ما در این محتوا در این مورد که جواز کسب چیست و اخذ آن چه مزایایی دارد، صحبت خواهیم کرد؛ به نحوه ثبت نام جواز کسب خواهیم پرداخت، عوامل موثر بر هزینه جواز کسب را  شرح خواهیم داد و در پایان هم هزینه دریافت جواز کسب در سال 1403 را بیان خواهیم کرد.

جواز کسب چیست؟

جواز کسب نوعی مجوز قانونی است که هر فردی برای شروع کسب‌وکار خود ملزم به دریافت آن است تا بتواند فعالیت‌های تجاری و اقتصادی خود را به صورت قانونی پیگیری کند.

اگر فردی بدون دریافت پروانه کسب برای راه‌اندازی کسب‌وکاری اقدام کند، این امر می‌تواند چالش‌ها و مشکلات قانونی زیادی برای وی به همراه داشته باشد. حتی اتحادیه صنف مربوطه می‌تواند با همکاری مراجع قانونی مثل اداره اماکن نیروی انتظامی و شهرداری، آن واحد صنفی را پلمپ کند.

گرفتن جواز کسب چه مزایایی دارد؟

دریافت جواز کسب در کنار چالش‌ها و هزینه‌هایی که به همراه دارد، مزایای زیادی هم برای مشاغل مختلف خواهد داشت که از جمله این مزایا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بهره‌مندی از خدمات شهری
  • امکان برخورداری از حمایت‌های دولتی  مثل دریافت وام کم‌بهره با شرایط مناسب
  • امکان اجاره بلندمدت سوله‌ در شهرک‌های صنعتی با قیمت مناسب
  • امکان ثبت برند کسب‌وکار مورد نظر

نحوه ثبت نام جواز کسب

برای دریافت جواز کسب می‌توانید به صورت حضوری به اتحادیه اصناف در شهر خود مراجعه کنید و با ارائه مدارک مورد نیاز و پر کردن فرم‌های مربوطه، ثبت درخواست خود را انجام دهید. در صورتی که شرایط شما برای اخذ  پروانه کسب از سوی کارشناسان اتحادیه اصناف تایید شود، بازرس به محل کسب شما فرستاده می‌شود و بعد از تایید وی، جواز کسب شما صادر خواهد شد.

با توجه به این‌که مراجعه حضوری به اتحادیه اصناف سبب اتلاف وقت می‌شود و این امر برای بسیاری از افراد مقدور نیست، امکان ثبت آنلاین این درخواست از طریق درگاه ملی مجوزها هم وجود دارد.

برای ثبت درخواست اینترنتی پروانه کسب کافی است به سایت درگاه ملی مجوزها به نشانی mojavez.ir مراجعه کنید و با ثبت‌نام در آن، وارد حساب کاربری خود شوید و با انتخاب گزینه «ثبت و پیگیری مجوز»، درخواست خود را به صورت اینترنتی ثبت کنید.

 عوامل و فاکتورهایی موثر برای هزینه جواز کسب در سال 1403

هزینه گرفتن جواز کسب در سال 1403 برای مشاغل متنوع در شهرهای مختلف یکسان نیست و مبلغ آن به عوامل مختلفی بستگی دارد که در ادامه این بخش مهم‌ترین عوامل تعیین‌کننده برای دریافت جواز کسب در سال 1403 را بیان خواهیم کرد:

نوع جواز کسب

نوع جواز کسب یکی از مهم‌ترین عوامل برای تعیین هزینه دریافت این نوع مجوز قانونی به‌شمار می‌آید. به طور کلی فرد می‌تواند برای شروع فعالیت اقتصادی خود برای اخذ جواز موقت یا دائم اقدام کند که هزینه هریک از آن‌ها با یکدیگر متفاوت است.

اعتبار جواز کسب موقت فقط یک سال است؛ در حالی که جواز کسب دائم تا 5 سال اعتبار دارد. با این اوصاف طبیعتا هزینه اخذ جواز کسب دائم بیشتر است.

 نوع کسب‌وکار

حوزه فعالیت و نوع کسب‌وکار یکی دیگر از معیارهای مهم برای تعیین هزینه اخذ جواز کسب در سال 1403 است. به طور مثال هزینه جواز کسب شغلی در حوزه تولیدی و صنعتی، با هزینه مورد نیاز برای اخذ جواز خدماتی و بازرگانی متفاوت است.

شغل مورد تقاضا

شغلی که قصد شروع آن را دارید، به طور مستقیم در هزینه پروانه کسب تاثیرگذار است. به طور مثال هزینه دریافت جواز کسب آرایشگاه با مبلغی که باید برای دریافت پروانه کسب سوپرمارکت یا بوتیک بپردازید، متفاوت است.

شهر مورد تقاضا برای دریافت پروانه کسب

شهری که قصد دارید فعالیت اقتصادی خود را در آن آغاز کنید، بر هزینه گرفتن جواز کسب در سال 1403 موثر است. به طور طبیعی  هزینه اخذ پروانه کسب در شهرهای بزرگ با توجه به درآمد بالاتری که وجود دارد، بیشتر است.

برای مثال هزینه دریافت جواز کسب پوشاک در کلان‌شهری مثل تهران که درآمد مشاغل در آن نسبت به سایر شهرها به مراتب بالاتر است، نسبت به مبلغی که باید برای دریافت پروانه کسب برای همین شغل در همدان بپردازید، بیشتر خواهد بود.

هزینه دریافت جواز کسب در سال 1403

افراد برای دریافت جواز کسب باید چندین مرحله را طی کنند که هر مرحله مشمول پرداخت برخی هزینه‌هاست. در ادامه در مورد هریک از این موارد به طور جداگانه صحبت خواهیم کرد:

هزینه ثبت نام اولیه، ثبت درخواست و تشکیل پرونده

افراد برای اخذ پروانه کسب باید در ابتدا با مراجعه حضوری به اتحادیه و یا از طریق سایت درگاه ملی مجوزها، با ثبت‌نام و ارائه مدارک مورد نیاز درخواست خود را ثبت کنند.

درواقع افراد باید برای ثبت درخواست خود برخی از اسناد را ارائه دهند که دریافت و ارائه خود این اسناد مشمول هزینه است. از جمله مهم‌ترین این مدارک می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر
  • گواهی عدم سوءسابقه کیفری
  • کارت معاینه بهداشت که سلامتی فرد را نشان می‌دهد.
  • تمبر جواز کسب
  • گواهی مستند مبنی بر مهارت فرد در حوزه مورد نظر

هزینه بازرسی از محل کسب‌وکار

بعد از ثبت درخواست اخذ جواز کسب و ارائه مدارک مورد نیاز، در صورتی که فرد شرایط لازم را احراز کند، یک بازرس از طرف اتحادیه برای بررسی ایمنی و استاندارد بودن محل کسب اعزام می‌شود که هزینه این بازرسی هم بر عهده فردی است که درخواست دریافت پروانه کسب را داده است.

حق عضویت اولیه در اتحادیه صنف مربوطه

پس از ارائه درخواست از سوی فرد و تایید محل کسب از سوی بازرس اتحادیه، فرد باید برای عضویت در اتحادیه اصناف، ورودی یا همان حق عضویت اولیه را پرداخت کند که مبلغ آن با توجه به نظر اعضاء اتحادیه مربوطه تعیین می‌شود.

حق عضویت سالانه

هر فردی که دارای پروانه کسب است، باید هزینه‌ای را به صورت سالانه به اتحادیه صنف خود پرداخت کند که این حق عضویت سالیانه هم یکی از گزینه‌های مهم برای هزینه گرفتن جواز کسب در سال 1403 است.

هزینه‌های مربوط به صدور جواز و ارسال آن

پس از طی فرایند اداری مربوط به ثبت درخواست پروانه کسب، بررسی شرایط و درنهایت پرداخت حق عضویت در اتحادیه، جواز کسب افراد صادر می‌شود که خود صدور جواز کسب هم شامل هزینه‌هایی مثل چاپ جواز و پست کردن آن است که باید از سوی فرد متقاضی پرداخت شود.

با توجه به این موارد هزینه جواز کسب در سال 1403 شامل موارد مختلف است و مبلغ آن به طور میانگین می‌تواند بین 500 هزار تومان تا 2 میلیون تومان باشد.

حق تمبر پروانه کسب

بر اساس قانون مالیات های مستقیم، یکی از انواع مالیات های مستقیمی که باید برای پرداخت آن اقدام کنید، حق تمبر است. در این نوع مالیات از صادرکنندگان یا گیرندگان اسناد، مبلغی به منظور تنظیم و صدور اسناد دریافت می‎شود که به آن حق تمبر گفته می‌شود.

میزان هزینه حق تمبر پروانه کسب یکی از هزینه های صدور پروانه کسب است که باید به آن توجه کنید. نرخ مصوب این حق تمبر برای کلیه مشاغل 10 هزار تومان است. این مبلغ باید توسط متقاضی به اتحادیه مربوطه پرداخت شود.

هزینه‌ تمدید جواز کسب

پروانه کسب دارای اعتبار است و در صورت اتمام اعتبار باید برای تمدید آن اقدام کنید. عدم انجام این کار به معنای نداشتن جواز است.

مراحل تمدید جواز کسب مشابه با اخذ آن است و هزینه‌های مربوط به تمدید جواز کسب، تفاوتی با هزینه های اخذ آن ندارد.

برای تمدید پروانه‌ی کسب، نیاز است تا مراحل صدور پروانه را طی کنید. هزینه‌ی تمدید پروانه کسب شامل موارد زیر می‌شود:

  • گواهی پرداخت مالیات 2 سال گذشته
  • مفاصای حق تمبر جواز کسب
  • مفاصا حساب شهرداری برای تاییدیه پرداخت عوارض
  • تاییدیه کد پستی محل کسب از اداره‌ی پست
  • گواهی اتمام دوره آموزشی

همچنین اتحادیه‌های صنفی موظف هستند تا در زمان صدور و تمدید پروانه، از اعضای اتحادیه مبلغی دریافت کنند. این مبلغ با توجه به کسب و کار شما و قوانین اتحادیه می‌تواند متفاوت باشد.

روش‌های پرداخت هزینه جواز کسب

تا پیش از این، پرداخت هزینه جواز کسب و تمدید آن فرآیندی زمان‌بر بود. مراجعه حضوری به بانک، پر کردن فیش‌های متعدد و انتظار در صف‌های طولانی، فقط بخشی از این دشواری‌ها بودند.

اما خبر خوش این است که با راه‌اندازی وب‌سایت ایران اصناف، این فرآیند به‌طور کامل دگرگون شده است. امروزه می‌توانید با چند کلیک ساده و در کمترین زمان، هزینه جواز کسب خود را به‌صورت آنلاین پرداخت کنید. برای پرداخت هزینه جواز کسب دو روش وجود دارد که به منظور معرفی این دو روش می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

پرداخت اینترنتی

در این روش، پس از ورود به سامانه ایران اصناف، باید اطلاعات مربوط به جواز کسب خود را وارد کنید. سپس به صفحه پرداخت بانک هدایت شده و می‌توانید با استفاده از کارت بانکی خود، هزینه صدور یا تمدید جواز کسب را به‌صورت امن و آسان پرداخت کنید.

پرداخت حضوری

در روش حضوری شما باید به یکی از شعب بانک‌های عامل مراجعه کنید. سپس باید با ارائه کد شناسه جواز کسب خود، فیش مربوطه را دریافت کنید. در این روش می‌توانید هزینه را به‌صورت نقدی یا کارت به کارت پرداخت کنید. پس از پرداخت، کد رهگیری دریافت خواهید کرد. این کد را به همراه مدارک دیگر به اتحادیه مربوطه ارائه دهید.

سخن آخر و سوالات متداول

جواز کسب یکی از مجوزهای قانونی الزامی برای راه‌اندازی هر کسب‌وکاری است که افراد باید برای اخذ آن برخی از هزینه‌ها را پرداخت کنند. ما در این محتوا ضمن پاسخ به این پرسش که جواز کسب چیست، مهم‌ترین مزایای داشتن آن را برای صاحبان مشاغل برشمردیم؛ نحوه ثبت‌نام برای دریافت این مجوز قانونی را شرح دادیم و در پایان هم در مورد مبلغی که برای هر مرحله از اخذ جواز کسب باید بپردازید، اطلاعاتی به شما دادیم و میانگین هزینه گرفتن جواز در سال 1403 را بیان کردیم.

هزینه جواز کسب به چه عواملی بستگی دارد؟

هزینه اخذ جواز کسب در سال 1403 به عواملی مثل نوع جواز، نوع کسب‌وکار مورد نظر، شغل و درنهایت شهری که فرد می‌خواهد فعالیت‌های اقتصادی خود را در آن دنبال کند، بستگی دارد.

هزینه جواز کسب در سال 1403 به طور میانگین چقدر است؟

هزینه گرفتن پروانه کسب در سال 1403 به طور میانگین بین 500 هزار تا 2 میلیون تومان است. و در نهایت بستگی به نوع کسب و کار، استان، صنف دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

امتیاز دهید
keyboard_arrow_up